Novosti: Odluka o parlamentarnim izborima 25. januara

Foto: Beta (arhiva)

Od dana raspisivanja gradskih izbora pa do njihovog održavanja može da prođe najmanje 45 ili najviše 60 dana, a prema informacijama "Novosti" najizvesniji datum za izlazak na birališta je 16. mart. Ukoliko se vladajuća koalicija odluči za najkraću kampanju, izbori bi mogli da se zakažu čak i za 2. mart.

U svakom slučaju, curi vreme i da naprednjaci kažu konačnu reč o vanrednim parlamentarnim izborima. Jer, i oni bi morali formalno da se raspišu najkasnije do kraja januara, kako bi i njihovo održavanje "palo" 16. marta.

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je da su prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i on saglasni da izbori u Srbiji nisu prioritet i da to trenutno nije na dnevnom redu:

"Ako Vučić ne želi izbore, što bih ja onda razgovarao sa bilo kim drugim. Ja sam sa njim i Nikolićem pravio vladu, a šta misle neki drugi, to mogu privatno da iznose. Izbori u ovom trenutku nisu aktuelni. Da li će situacija voditi ka njima, da li će biti promenjen odnos političkih snaga, to je za kasniju raspravu". Za vreme novogodišnjih i božićnih praznika ta tema nikome ne pada na pamet. Ali, ne zbog toga što se neko plaši izbora. Lider socijalista smatra i da bi izbori zapečatili sudbinu opozicionih stranaka:

"Ako je već tako i nema većih promena, osim ko će šta biti, zašto gubiti vreme kad možemo da radimo. Izbori bi zaustavili dijalog sa Prištinom, a samim tim i pregovore sa EU", kaže Dačić.

Potpredsednik SNS Nebojša Stefanović, sa druge strane, smatra da vanredni parlamentarni izbori istovremeno sa beogradskim ne bi ugrozili evropski put Srbije:

"Zajednički izbori ni na koji način neće ugroziti evrointegracije, jer ćemo međuvladinu konferenciju imati 21. januara i izbori to ne mogu da ugroze. Drugo, to će biti brza kampanja, ako se ti izbori raspišu, ne duža od 45 dana".

Stefanović je, kao predsednik Skupštine Srbije, formalno zadužen za raspisivanje i jednih i drugih izbora:

"Beogradski izbori biće održani u zakonskom roku, a konsultacije su još u toku".

Večernje novosti

Pogledajte još