Najveći tehnološki trendovi koji nas očekuju u 2014. godini

Foto: Mesa County, Colorado, Sheriff's Unmanned Operations Team

Rat dronova

Poput futurističkih filmova, tokom 2013. godine smo imali predstavljanje dronova koji razvoze robu. Robote, tj. dronove, kao deo sistema službe za isporuku, prve je predstavio Amazon a najavile su ih i druge kompanije. Godinama se već američki FAA (Federal Aviation Administration) bavi istraživanjem i testiranjem korišćenja dronova u amaterske i komercijalne svrhe. Prošle godine smo imali priliku da tehnologiju vidimo u prvim test akcijama, a tokom 2014. se očekuje da primena dronova kulminira.

Pametni aparati

Prvobitni aparati za "pametni dom" (Smart Home) bili su komplikovani i teški za instaliranje i rukovanje. Međutim, industrija je na ovom polju dosta napredovala, a tokom ove godine očekuje se pravi procvat Smart Home uređaja, koji su međusobno povezani. Lagana instalacija, upravljanje putem mobilnih telefona i veb povezani uređaji su trendovi koji će biti sve popularniji. Sada ćemo sve češće viđati vesti o pametnim termostatima, detektorima dima, zaključavanju i otključavanju vrata preko smartfona i sličnim "Internet-ready" sigurnosnim uređajima. Sa porastom popularnosti Android i iOS operativnih sistema, ovi pametni aparati i kućni senzori će biti laki za korišćenje, a njihova masovna proizvodnja će voditi i do niže cene tokom ove godine.

Procvat 4K video sadržaja

(old_image)

Početkom ove godine, spektakularno, ali bojažljivo, najavljeni su gigantski TV uređaji koji donose sadržaj u 4K video kvalitetu. Za one koji ne znaju, 4K je oznaka za rezoluciju od 4.000 piksela na TV uređajima ili monitorima. Trenutni standard je 3840 x 2160 piksela, što je značajno kvalitetnije od aktuelnog 1080p HDTV standarda. TV proizvođači, kao što su Samsung, LG, Sharp i drugi, već su najavili svoje 4K TV uređaje za ovu godinu. Ovi televizori se, pored svoje neverovatno kvalitetne slike, mogu pohvaliti i veličinom, pa smo tako već imali najave TV uređaja od 105 ili 110 inča. Ovo neće biti godina u kojoj će 4K sadržaj i uređaji biti na vrhuncu, ali će svakako biti dostupniji i cenovno pristupačniji.

Oglasi će biti prisutni svuda

Nerviraju vas reklame na YouTube video klipovima, Twitteru, Facebooku ili omiljenim sajtovima? Naoružajte se čeličnim živcima, jer vas tokom ove godine očekuje još veći proboj oglasa na bukvalno sve platforme koje možete da zamislite. Svi, od sajtova do muzičkih kompanija, žele da se povežu sa publikom, a reklame su najbolji način za to. Trend je započeo u 2013. godini, a ove godine će se proširiti i dostići ogromne razmere, u toj meri da će i proizvodi i mediji koji do sada nisu koristili ova sredstva onlajn promocije, početi da ih integrišu. Nemojte se iznenaditi ukoiko reklamiranju koka-kole ili nekog drugog brenda bude posvećena čitava epizoda vaše omiljene serije ili rijaliti emisije.

Nosiva tehnologija

(old_image)

Pametni satovi, pametne naočare, pametne ogrlice, fitnes geedžeti... Za sve to smo već čuli i videli smo šta Google donosi sa svojim Glass naočarama, videli smo šta sve može Samsung Galaxy Gear pametni sat i slični uređaji. Tokom 2014. godine, očekuje nas pravi "bum" nosive tehnologije. Proizvođači će se utrkivati u prezentovanju novijeg, funkcionalnijeg i estetski privlačnijeg uređaja. Svoje nove pametne satove najavili su samsung, Apple, LG, Sony, ZTE, Pebble i druge kompanije. Svi ovi uređaji će imati NFC mogućnosti povezivanja sa telefonima, prikaza sadržaja, neki će moći da vrše primanje poziva i pozivanje, slanje SMS poruka. Google će predstaviti nove verzije Google Glass pametnih naočara sa novim funkcijama i mogućnostima. LG i Nike su već najavili specijalne fitnes pametne narukvice, koje mogu da prate vitalne funkcije organizma, mere broj koraka, otkucaje srca i drugo. Nema sumnje da nas tokom 365 dana ove godine očekuje i neko iznenađenje, možda čak i procvat neke grane tehnologije koja je do sada bila u zapećku.

B.J.

Pogledajte još