Izbacite ih: Dve vrste namirnica koje uništavaju vaš metabolizam

Američki nutricionista dr Džoni Bouden smatra da određeni sastojci hrane uništavaju metabolizam, zbog čega se nakuplja opasno salo.

Sve više proizvoda sadrži visokofruktozni kukuruzni sirup (High Fructose Corn Syrup – HFCS). Dr Bouden smatra da je ovo sastojak koji uzrokuje zavisnost. Šteta nastaje odmah jer nivo šećera u krvi naglo i neprirodno raste. Telo zbog toga luči insulin, koji podstiče taloženje masnog tkiva, posebno oko trbuha. Ako imate višak kilograma i često žudite za slatkim, verovatno ste se već ‘navukli’ na HFCS, smatra dr Bouden, ali kaže da postoji izlaz iz ove zavisnosti, prenosi Net.hr.

Druga namirnica koja razara metabolizam je gluten. Nalazi se u hrani koja sadrži žitarice, a kod mnogih izaziva osetljivost na gluten, nakupljanje masnoća i smetnje pri varenju. Problematično je to što danas koristimo patuljaste sorte pšenice, proizvod genetske manipulacije i hibridiziranja koji je stvorio kratke, čekinjaste, izdržljive biljke s visokim prinosom, mnogo većim količinama skroba i glutena, mnogo više kodiranja hromozoma te mnoge vrste novih proteina.

Dr Bouden smatra da snaga volje nije ključan faktor uspeha. Pomoći će vam konkretni koraci. Na početku treba da pobacate sve namirnice koje sadrže HFCS ili gluten. Krenite u kupovinu i kupite svežu hranu, posebno više zelenog lisnatog povrća.

Važno je da nove navike u ishrani postanu svakodnevna rutina, da jedete sporije i dobro žvačete hranu. Tokom sedam dana izbacite sve proizvode koji sadrže žitarice, a zatim ih polako vraćajte u ishranu i pratite kako deluju na vas. Ne jedite više od tri kriške hleba (ili drugih pekarskih proizvoda) na dan. Pri kupovini obavezno čitajte spisak sastojaka i ako vidite da se u voćnom soku ili na nekom drugom proizvodu nalazi HFCS – ne kupujte.

Izvor: Namirnice.ba
Foto: blog.utest.com

Pogledajte još