Da li će Đilas da "preživi" GO DS-a?

Za raspravu se prijavio 71 član Glavnog odbora, a oko 19.45 ostalo je da govori još njih 25. Prema izvorima sa sednice, rasprava je žestoka i obeležena polemikama članova GO koji se zalažu da se očuva jedinstvo stranke i da se u vreme pred izbore za Skupštinu grada Beograda ne vode unutarstranačke svađe.

Zamenik predsednika DS-a Bojan Pajtić rekao je novinarima pre sednice da je siguran da će Glavni odbor usvojiti Đilasov izveštaj o radu. Pajtić je rekao da je njegovu inicijativu da se stranka posveti izborima u Beogradu, a ne unutarstranačkim svađama potpisalo više od 320 članova Glavnog odbora, od 481 koliko ih ima.

Druga struja, okupljena oko počasnog predsednika stranke Borisa Tadića, poziva članove GO da ne usvoje Đilasov izveštaj o radu i da tako praktično otvore pitanje njegove smene s liderske pozicije u DS-u.

Đilas je u uvodnom obraćanju pozvao članove GO da glasaju za jedinstvo stranke i da se svi toga drže i koncentrišu na izbore za Skupštinu grada Beograda. "Očekujem da danas donesemo odluku koji je pravac razvoja stranke i šta ćemo raditi. I da se svi toga držimo. Ne moramo svi da se volimo međusobno, ali moramo da pokažemo da smo jedinstveni. Očekujem od GO da donese takve stavove", rekao je Đilas.

On je poručio da ne želi da vodi DS koji će biti podrška "takozvanom reformatoru" Aleksandru Vučiću, već vodi stranku jer veruje da DS može da pobedi Vučića i SNS i da vodi državu. "To je Demokratska stranka koju želim da vodim, samo takvu i nijednu drugu", poručio je Đilas.

Boris Tadić je na zatvorenom delu sednice pozvao članove GO DS da uskrate podršku Đilasu i rekao da Đilas danas praktično i nije govorio o svome radu u proteklom periodu. On je ocenio da će, ako Đilas ostane na čelu stranke, u roku od tri do šest meseci pasti i Vlada Vojvodine. Prema njegovim rečima, to znači da će egzistencija zaposlenih u pokrajinskoj administraciji biti dovedena u pitanje.

Tadić je ocenio da je današnja sednica GO veoma važna, jer treba da se glasa o budućnosti stranke. "Ako je popularnost stranke na nivou od 10 odsto, onda treba da se zapitamo kakva nam je budućnost", poručio je Tadić.

Izvor: Beta
Foto: Beta/Dragan Gojić

Pogledajte još