IRIG: Spasila 30 pasa lutalica iz horor-azila pa dobila krivičnu prijavu

Kozićeva tvrdi da su se na ovaj očajnički poduhvat odlučila u nadi da će da reši problem 30 pasa od kojih većina bila bolesna, a koji su boravili na napuštenom placu u kavezu-kontejneru bez zaštite od spoljnih vremenskih uslova, bez hrane i vode, izgladneli i bolesni.

Urin i fekalije doslovno su cureli iz kaveza. Očigledno je da niko od nadležnih duže vreme nije posetio lokaciju. Na samom kontejneru piše ‘ZABRANJEN PRILAZ OPASNO!’ ”,piše na fejsbuk grupi Horor u Irigu.

(old_image)

U Irigu ovo košta tri miliona?

Na grupi se još navodi da je spaseno 27 pasa iz “koncentracionog logora za pse”, koji bi u suprotnom bili osuđeni na smrt. Prema nezvaničnim informacijama do kojih su aktivisti došli, za izgradnju ovog azila dato je oko tri miliona dinara poreskih obveznika. Od tog novca, gradske vlasti su postavile pomenuti kontejner na placu koji se nalazi pored gradske deponije, a u samom azilu nema ni zaposlenih, ni volontera koji bi se brnuli o životinjama.

Odmah pored kontejnera sa psima postoji i rupa u koju su bačane uginule životinje, navodi se još na grupi.

(old_image)

"Očigledno je da nisu svi psi uginuli od bolesti."

12. januara primila sam poziv od prijatelja iz Iriga, i oni su me odveli do kontejnera u kome su se nalazili psi. To veče smo izneli devet ili 10 pasa. Svi su bili u užasnom stanju, prljavština je bila neopisiva”, priča za portal Nadlanu Andrijana Kozić, pokretač akcije spasavanja životinja.

(old_image)

"Noge su nam tonule u fekalije, u činijama za vodu je bio mulj..."

Zajedno sa ostalim učesnicima, Andrijana je tokom narednih dana u akciji uspela da izvuče sve pse i da im nađe privremeni smeštaj.

Tek nakon frke koju smo digli došli su iz “Komunalca” i očistili mesto zbog medija”, tvrdi Andrijana.

O užasnom stanju u iriškom azilu svedoči i Tijana Protić, jedna od aktivista koji su učestvovali u spasavanju jadnih životinja.

Živeli su u sopstvenim fekalijama, bez hrane, bez vode, u jako lošem psiho-fizičkom stanju. Skoro svi su imali neka kožna oboljenja, rane od ujeda, a neki su imali i velike povrede kao rotvajlerka sa kanapom koji je duboko urastao u meso vrata i sa njim srastao...”,opisala je stanje koje su zatekli na napuštenom placu.

(old_image)

"Morali smo da isečemo kanap koji joj je urastao u meso vrata."

Prema Tijaninim tvrdnjama svi psi su bili nesterilisani i mogli slobodno da se pare, ali dodaje da su sada smešteni po raznim lokacijama po Srbiji - pansionima, prihvatilištima, veterinarskim ambulantama i da je u toku njihov oporavak. Za sada su tri psa trajno udomljena.

Komunalac: Sve izvučeno iz konteksta, prikazane slike samo bolesnih pasa

Direktor JP “Komunalac” Rajko Bojičić demantovao je za Nadlanu.com navode o zlostavljanju pasa i kazao da je sve istrgnuto iz konteksta.

Mi smo se o tim psima starali u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja. Imamo dva radnika i veterinara koji te pse obilaze i hrane ih jednom dnevno. Hrane se sa pola kilograma granula po psu na dan, godišnje se potroši oko 7 miliona dinara na brigu o tim psima.” izjavio je on.

Bojičić tvrdi da Andrijana Kozić na svoju grupu nije stavila slike pasa koji su bili u dobrom stanju, a koji su duže vreme proveli u prihvatilištu.

Ne, ona je videla pse koje smo pokupili sa ulice u poslednjih mesec dana, koji su bili izgladneli, ali razumite da psu treba vremena da se oporavi,” dodaje Bojčić u svojoj izjavi za portal Nadlanu.

Protiv Andrijane Kozić je podignuta krivična prijava jer je “izvršila provalu i uzela pse koji su opasni po okolinu”.

Bojičić tvrdi da je ona na svoju ruku dale anestetike agresivnom psu kako bi ga iznela, ali i da nije sve pse odvela sa sobom, već da je, kada je obila katanac, jedan deo pasa pustilana slobodu.

Ti psi sad predstavljaju pretnju po stanovništvo, kao i po plemenitu divljač u okolini”, kazao je direktor JP “Komunalac” i dodao da poziva Tijanu i Andrijanu i ponudio im posao.

Ako toliko brinu o životinjama, eto im. Daću im plate i neka preuzmu posao “Zoohigijene”, neka skupljaju lutalice sa ulica, hrane ih i leče, neka obrazuju stanovništvo koje pušta pse na ulicu kad im dosade, neka se staraju da psi ne ugrožavaju plemenitu divljač i stoku koja je u vlasništvu stanovništva. Daću im budžet koji je za to namenjen, i eto. Samo neka mi se jave”, zaključio je on.

Pogledajte još