Džon Lenon nije nikada svirao se Če Gevarom

Prevara datira još od pre 15 godina, a francuski časopis Konbini navodi da se fotografija prvi put pojavila na internetu 8. decembra 2000.

Tog dana kubanski lider Fidel Kastro je u Havani preimenovao ima parka u čast Džona Lenona. Time je zapravo na Kubi rehabilitovana rokenrol muzika koja je na ostrvu dugo smatrana subverzivnom i pogubnom za stabilnost režima.

Objavljena istovremeno s tim događajem, fotografija dve ikone, jedne muzičke, druge pobunjeničke, imala je za cilj da razgali idealističke duše.

Fotografija je navodno snimljena 11. avgusta 1966. Međutim, u to vreme, revolucionar rođen u Argentini bio je na proputovanju po svetu, od Tanzanije do Čehoslovačke, daleko od Čikaga, mesta pretpostavljenog susreta.

Lenon se pak nalazio između Velike Britanije i Španije, podjednako daleko od američkog grada.

Konbini podseća i da je Džon Lenon rođen 1940, a Če Gevara 1928, a ipak na slici deluje starije od svog izuzetnog pratioca na gitari.

Kada je Če ubijen 1967. Lenon je imao svega 27 godina.

Na ovoj fotomontaži, anonimni kreator obmane zamenio je glavu jednog do Lenonovih muzičara (najverovatnije Vejna Gabrijela) glavom čuvenog "komandantea".

Zapravo Lenonova fotografija datira iz 1972, dok je Če snimljen 1964.

Dnevno.rs

Pogledajte još