UN: Vatikan omogućio zlostavljanje dece

UN je naglasio da Vatikan mora odmah da odstrani i raščini sve sveštenike koji su počinili zločine nad decom.

Komitet UN-a za prava dece je saopštio i da bi Sveta stolica trebalo da preda civilnim vlastima svoje dosjee o seksualnom zlostavljanju desetina hiljada dece kako bi krivci, kao i oni "koji su krili njihove zločine", mogli da budu izvedeni pred lice pravde.

Ovaj veoma otvoren i jasan dokument, koji predstavlja dosad najoštriju kritiku crkvene hijerarhije od strane UN-a, usledeo je posle javnog ispitivanja zvaničnika Vatikana prošlog meseca, podseća agencija.

- Komitet je veoma zabrinut zbog toga što Sveta stolica nije priznala obim počinjenih zločina, što nije preduzela neophodne mere da istraži slučajeve seksualnog zlostavljanja dece i da zaštiti decu, što je usvojila konkretne mere koje su omogućile nastavak zlostavljanja i to da počinioci nisu kažnjeni - navodi se u saopštenju.

Komisija koju je u decembru osnovao papa Franja bi trebalo da istraži sve slučajeve seksualnog zlostavljanja dece, kao i "ponašanje katoličkog vrha u postupanju sa ovim slučajevima", upozorio je UN.

Zlostavljači su premeštani iz jedne u drugu parohiju ili čak u drugu zemlju "u pokušaju da se ovi slučajevi zataškaju", istakao je UN, dodajući da "zbog zaveta ćutanja nametnutog svim članovima crkve pod pretnjom ekskomunikacije, slučajevi seksualnog zlostavljanja dece gotovo nikad nisu prijavljivani policiji u zemljama gde su se ti slučajevi događali."

Očekuje se da će Vatikan kasnije tokom današnjeg dana objaviti saopštenje o ovom izveštaju UN-a.

Takođe je kritikovao stavove Vatikana prema homoseksualnosti, kontracepciji i abortusu.

Vatikan je ranije osnovao Komisiju, koja bi trebalo da se bori protiv zlostavljanja nad decom koje se dešava u okviru Katoličke crkve.

Vatikan primio k znanju kritike Komiteta UN za decu

Vatikan je primio k znanju kritike Komiteta UN za prava deteta zbog nedovoljnog angažovanja za pokretanje procesa protiv osumnjičenih za pedofiliju, ali odbacuje primedbe zbog stavova o abortusu i kontracepciji, saopštila je danas Sveta stolica.

- Sveta stolica primila je k znanju primedbe (povodom slučajeva pedofilije) i pažljivo će ih razmotriti - navodi se u saopštenju Vatikana.

Dodaje se, međutim, da Vatikan odbacuje pokušaje "mešanja" u učenje Crkve", odnosno primedbe o njegovim stavovima o abortusu i kontracepciji.

- Izveštaj (Komiteta UN za prava deteta) kao da je pripremljen unapred, pre susreta sa delegacijom Svete stolice - rekao je nadbiskup Silvano Tomazi, posmatrač Vatikana pri UN za Radio Vatikan.

- Čini se da dokument nema skorije podatke. To je pitanje činjenica, dokaza, koji ne smeju biti iskrivljeni - dodao je on.

Foto: Beta/AP Photo/Alessandra Tarantino
Izvor: Blic

Pogledajte još