Pozorište Boško Buha: Premijera mjuzikla za decu „Kiša“

"Izbor ovog komada za decu sa igranjem i pevanjem u tri čina pravi je repertoarski potez za pozorište koje u teškim materijalnim uslovima opstaje zbog ljubavi prema deci i zbog naše misije da ih kroz teatar uvodimo u svet, da im predočimo važne teme i poruke kako bi sutra znala da formiraju svoje stavove na zdrav način", rekao je glumac i direktor pozorišta Milorad Mandić.

Dramaturg Milena Depolo rekla je da je autorka komad napisala kao student treće godine Akademije umetnosti u Banjaluci, a u "Buhi" su se obradovali da se mlad dramski pisac opredelio da radi komad za decu, što danas nije čest slučaj.

Kiša je romska devojčica koja sa porodicom živi u cirkusu dok majka ne odluči da je proda bračnom paru zabrinutom za svog sina Tomu, jer se on sve više povlači u sebe i sve manje komunicira sa spoljašnjim svetom. Kišina otvorenost, spontanost i životna radost ga bude i njihov odnos prerasta u nežno i dirljivo prijateljstvo. Ali, Kiša pati za svojim životom u cirkusu.

Predstava pokazuje kako nije sreća biti zatrpan najskupljom odećom, slatkišima i igračkama, već imati oko sebe prave prijatelje i nekoga ko te voli, rekla je Depolo.

(old_image)

Mihajlović je izrazio zadovoljstvo što posle desetak godina ponovo režira u "Buhi" i pohvalio profesionalnost i entuzijazam ansambla i saradnika.

"Uradili smo predstavu za kratko vreme. Bilo je naporno, imamo desetak songova i dosta igračkih numera. Važno mi je da uradim za decu nešto drugačije, sveže, a izazov je bila i priča iz našeg savremenog društva", rekao je on.

Kako je napomenuo, glavna junakinja je dvostruko na margini - i kao Romkinja i kao dete.

"Deca nemaju svoj glas u društvu, ne postoji dečja partija. Zato Toma i Kiša definišu šta deci treba i dovikuju nam to kroz 'trubu' zvanu 'Buha'", istakao je reditelj.

Na velikoj audiciji, sa više od 120 učesnika iz regiona, odabrani su mlada Mina Nenadović i studentkinja Fakulteta umetnosti u Zvečanu Maja Jovanović koje će u alternaciji igrati Kišu, a dečaci Veljko Knežević i Danilo Milovanović za ulogu Tome.

Ostale likove igraju glumci Andrijana Oliverić, Milorad Mandić, Jelena Trkulja, Vladan Dujović, Boba Latinović i Dejan Lutkić, a učestvuju animator lutaka Goran Balančević i veliki broj mladih u ulogama cirkuskih igrača, pevača i zabavljača.

Kompozitor je Aleksandar Lokner, koreograf Nebojša Gromilić, scenografiju potpisuje MADA Studio, kostim Studio za dizajn Konstrukt.

J.R.N.

Pogledajte još