Na Svetskom mobilnom kongresu dominiraće Samsung, Nokia i nosivi uređaji

Očekuje se da ćemo, za razliku od prošle godine, na MWC sajmu imati priliku da vidimo vrhunske nove smartfone i tablete. Prošle godine, Samsung je svoj Galaxy S4 smartfon predstavio dve nedelje nakon sajma, dok je popularni HTC One premijeru imao nedelju dana pre MWC-a.

Samsung je već najavio svoj "Unpacked događaj" za sam MWC sajam, 24. februara. Očekuje se da ćemo videti premijeru Galaxy S5 smartfona, naslednika Galaxy Gear pametnog sata i nove linije fableta i tableta.

(old_image)

LG je najavio nekoliko modela za MWC, među kojima su LG G pro 2, Nokia bi trebalo da predstavi svoj prvi Android smartfon, a ZTE će doneti novi fablet i uređaj sa Firefox OS 1.3 operativnim sistemom. Pominje se da Nokia ove godine neće na MWC doneti Windows Phone uređaj, što je veoma čudno, s obzirom da je finsku kompaniju (deo sa mobilnim uređajima) kupio Microsoft. HTC je bio prilično tih pred MWC, tako da nije poznato da li tajvanska kompanija priprema nešto za sajam.

Nosiva tehnologija bi mogla da doživi pravi "bum" tokom sajma u Barseloni. Očekuje se prezentovanje nekoliko pametnih satova, fitnes tehnologije, VR uređaja i slično. Samsung, Huawei, HTC, LG, pa čak i Apple za ovu godinu spremaju pregršt nosivih uređaja, a sigurno je da ćemo nešto od toga videti i u Barseloni.

(old_image)

Kada su u pitanju oni manje poznati proizvođači i uređaji, takođe nas očekuje dosta toga zanimljivog. Prošlogodišnji MWC je doneo pogled na Firefox operativni sistem, a ove godine ćemo imati priliku da vidimo i konkretne uređaje koji rade pod Mozillinim OS-om. Biće predstavljen i interesantan novi uređaj - Blackphone. U pitanju je smartfon koji privatnost korisnika stavlja na prvo mesto, onemogućavajući ikoga da pretura po korisnikovim privatnim informacijama.

Pretpostavlja se da ove godine, kao i ranije, nećemo videti Apple, kao i da Google i Microsoft neće preterano ili direktno učestvovati na MWC sajmu. U svakom slučaju, očekuje nas nekoliko zanimljivih dana (od 24. do 27. februara) posvećenih mobilnoj tehnologiji u Barseloni.

B.J.

Pogledajte još