Severna Mitrovica danas bira gradonačelnika

Građani severnog dela Koasovske Mitrovice četvrti put u nepuna četri meseca, biraju gradonačelnika. Birališta su otvorena u sedam, a zatvaraju se u 19 časova.

Kandidati za gradonačelnika severne Mitrovice su Goran Rakić kandidat Građanske inicijative "Srpska", Oliver Ivanović ispred Građanske inicijative "SDP Oliver Ivanović", Musa Miftari iz Demokratskog saveza Kosova i Fljorent Azemi iz Demokratske partije Kosova. Ivanović će glasati u pritvorskom centru u Prištini.

I današnji izbori sa sobom nose bezbednosni rizik, na koji ukazuju u oba izborna štaba srpskih kandidata. Policija od petka uveče dežura ispred biračkih mesta i kaže da je maksimalno pripravna za glasanje.

200 policajaca obezbeđuje glasanje
Zamenik regionalnog direktora policije, Besim Hoti rekao je u izjavi da kosovska policija ima operativni plan, koji je počeo sa sprovođenjem jutros u tri sata a da je više od 200 policajaca uključeno na obezbeđivanje sedam glasačkih cenatara. "Sigurnosna situacija u gradu se smatra bezbednom i nema informacija sa terena o mogućem ugrožavanju bezbednosti. Počeli smo od 5 sati jutros sa obezbeđivanjem izbornog materijala. Svi izborni centri otvoreni su u 7 sati bez ikakvih problema", rekao je Hoti.

Pravo glasa da bira gradonačelnika Severne Mitrovice ima 28.429 birača.

Pred izbore upisano je 500 novih birača iz albanske zajednice i to protivzakonito, tvrdi srpski član Centralne izborne komisije Nenad Rikalo.

Regionalna direkcija policije sačinila je operativni plan kojim je predviđeno angažovanje 250 pripadnika policije koji će biti zaduženi za bezbednost svih građana i njihove imovine.

"U blizini biračkih centara biće raspoređeno po 30 policijskih službenika, biće povećan broj mobilnih i pešačkih patrola koje će brinuti o bezbednosti svakog građanina koji bude izlazio na glasanje"
, rekao je Željko Bojić, regionalni šef operative kosovske policije.

Prema njegovim rečima, u pripravnosti će biti interventna jedinica koja će biti spremna da reaguje odmah u slučaju bilo kakve potrebe.

Na 33 biračka mesta u severnom delu Mitrovice biće po dva međunarodna posmatrača.

Izvor: RTS

Pogledajte još