Evo kako da u mikrotalasnoj napravite čips od krompira

Čips od krompira jako dobro podnosi začine, iako zapravo i drugo korenasto povrće jako dobro podnosi mikrotalasnu, tako da isti način pravljenja čipsa od krompira možete primeniti i na šargarepu, celer, cveklu i paštrnjak pa samo pustite mašti i ukusu na volju. Od jednog krompira možete napraviti oko 4-5 serija čipsa, a za svaku vam treba oko šest minuta.

Sastojci: 1 ili više komada krompira ili drugog korenastog povrća, opranog, čistog. So i drugi začini, po ukusu. Maslinovo ulje, po ukusu.

Oprema: Rende za ploške, činija hladne vode, zaštitni tanjir iz mikrotalasne, papirni ubrusi.

Priprema: Isecite krompir na tanke ploške tako što ćete ga prvo prerezati na pola a zatim izrendati na jako tanke ploške koje ćete odmah zatim ubaciti u zčiniju hladne vode. Ponovite isto s drugom polovinom i ostatkom krompira. Ispirite ih u hladnoj vodi dok voda ne bude potpuno bistra. Ako imate vremena, ostavite ploške da se u vodi namaču pre nego ih isperete.

Prosušite ploške s dva papirna ubrusa. Poređajte ih na tanjir iz mikrotalasne u jednom sloju tako da ne dodiruju jedna drugu. Po želji ih pospite začinima, a za jači ukus, pre začina ih premažite maslinovim uljem.

Uključite mikrotalasnu na najjače na 3 minuta. Zatim mikrotalasnu smanjite na 50% snage na još tri minute. Sve ploške koje su postale hrskave i zlatne, izvadite. Ostale ploškice držite u mikrotalasnoj i vadite u intervalima od minut. Postupak ponovite s ostatkom ploški krompira. Čips će ostati hrskav nekoliko dana ako ga budete čuvali u kesi s hermetičkim zatvaranjem.

Izvor: Namirnice.ba
Foto: sxc.hu

Pogledajte još