Protesti ne mogu da nateraju političare BiH da se odreknu svojih enormnih primanja

Ni paljenje zgrada kantonalnih vlada i Predsedništva BiH nije doprinelo smanjenju plata političarima i zvaničnicima u institucijama BiH u Sarajevu. Uprkos svakodnevnim zahtevima građana da funkcioneri umanje svoja enormna primanja koja sa svim beneficijama mesečno dostižu i 10.000 maraka, o ovoj inicijativi još nema ni reči u Savetu ministara!

Iako već godinama političari u BiH ne mogu da se dogovore o funkcionisanju institucija, nadležnostima, primeni odluke „Sejdić - Finci“, evropskim zahtevima, pod izgovorom da su ugrožena prava i vitalni nacionalni interes nekog od tri konstitutivna naroda, kad su u pitanju njihove plate i naknade, tu su jedinstveno rekli „da“!

Kad su usvajali odluku o visini plata i primanjima čak 12 meseci nakon isteka mandata, ministri i poslanici u parlamentu BiH nisu pominjali vitalni nacionalni interes, iako se tako budžet ošteti za stotine hiljada maraka mesečno.

Poslanici mesečno zarade i do 7.000 maraka, ministri 5.000. Po isteku mandata, 12 meseci dobijaju po nekoliko hiljada maraka. To pravo uživali su i svi ministri kantonalnih vlada u FBiH, koja ima stotinu ministara. Ovo pravo ministrima u Vladi Srpske ograničeno je na šest meseci.

Zahtev građana je da plate poslanika i ministara budu umanjene za 50 odsto, te da im budu ukinute ostale naknade i beneficije. Analitičari tvrde da je nagomilani bes građana posledica ogromne nezaposlenosti i siromaštva u zemlji, uz istovremenu bahatost i nerad zvaničnika i poslanika.

Članovi parlamenta BiH, sa mesečnim primanjima od 6.000 do 7.000 maraka, godišnje zarade od 72.000 do čak 84.000 maraka, dok penzioner sa prosečnom penzijom za celu godinu dobije svega 3.600 KM!
MINISTRI ČEKAJU INICIJATIVU Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić izjavio je da u Savet ministara BiH nije stigla nikakva inicijativa za ograničavanje plata funkcionerima BiH. Špirić je rekao da je za tu inicijativu saznao iz medija i da će o njenim elementima moći da govori kada stigne u Savet ministara. - Mislim da je svaka inicijativa vredna pažnje, a kada je budemo analizirali videćemo da li je prihvatljiva ili ne - rekao je Špirić.

Sama poslanička plata iznosi 4.200 maraka. Njihov poslanički paušal iznosi 750 KM, potom se obračunavaju godine radnog staža pomnožene sa osnovicom plate od 0,5 odsto, plus topli obrok od 172 KM, naknada za odvojeni život od 450 KM i dodatna zarada u radu parlamentarnih komisija...

Za iznajmljivanje stana poslanici mesečeno dobiju dodatnih 500 KM, a oni koji ne vole „podstanarski život“ biraju opciju naplate za troškove puta vlastitim automobilom od kuće do radnog mesta u Sarajevu. Tu im se obračunavaju troškovi po pređenoj kilometraži, gorivu i amortizaciji što je, takođe, dobra dodatna zarada.

Neki od ministara u Savetu ministara su angažovani i kao univerzitetski profesori na državnim i pravatnim visokoškolskim ustanovama, a neki od njih su i članovi upravnih odbora, čime dodatno pojačaju „skromni“ kućni budžet.

U Centrima civilnih inicijativa, organizaciji koja prati i analizira rad institucija, tvrde da bi nakon opravdanih zahteva građana, funkcioneri u institucijama morali da umanje svoja primanja i pokažu solidarnost sa obespravljenim radnicima i armijom nezaposlenih.

Ivica Ćavar, analitičar CCI, tvrdi da bi i institucije BiH trebalo da slede primer pojedinih kantona u FBiH i krenu u pravcu redukovanja prava zvaničnika.

- Ako sve ostane po starom, oni će punih 12 meseci nakon isteka mandata imati plate od 4.000 do 4.500 KM, što će im za godinu dana doneti 50.000 KM - rekao nam je Ćavar.

Podsećamo, poslanici u Narodnoj skupštini RS, u skladu sa merama štednje Vlade Srpske, ranije su prihvatili odluku o smanjenju svojih plata za deset odsto. Njihova mesečna primanja u proseku iznose oko 3.000 maraka.

Foto: Foto: Beta, AP/Darko Zabus
izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još