FSS razočaran odlukom Fife

FIFA je odbila prigovor Srbije na to da je takozvana i samoproklamovana republika Kosovo prekršila sporazum i igrala meč protiv Haitija noseći obeležje svog saveza na dresu umesto unapred dogovorenog slova „O“.

"Amblem Saveza ne spada pod nacionalna obeležja, tako da Kosovo nije prekršilo potpisani dogovor", preneo nam je siže šturog obrazloženja FIFA Nebojša Ivković, pravnik FSS.

FS Srbije je posle meča odigranog 5. marta u južnom delu Kosovske Mitrovice uputio sadržajan i utemeljen prigovor u kome su pored grba Saveza na dresu, organizatori prekršili niz stavki iz dogovora postignutog sa FIFA i FS Srbije. Zapaljena je zastava Srbije, skandiralo se pogrdno protiv srpskog naroda, isticani su i neki uvredljivi transparenti. Generalni sekretar FSS Zoran Laković nije krio nezadovoljstvo odlukom FIFA.

"Veoma sam razočaran šturim obrazloženjem da se amblem Saveza ne smatra nacionalnim obeležjem, već da su to himna i zastava. Mi smo upravo predočavali FIFA da te utakmice neće biti pod parolom „da su sva deca Evrope ista i da svi imaju priliku da igraju fudbal“, već da će one biti korišćene za stvaranje problema u regionu. Posebno smo to naglasili kad je meč zakazan u južnom delu Kosovske Mitrovice. Pored grba takozvanog Kosova, ukazivali smo i na ponašanje navijača, skandiranje protiv srpskog naroda i srpske države. FIFA propagira „nultu toleranciju“ za nacionalizam, šovinizam i rasnu diskriminaciju i zato smo očekivali drugačiju odluku"
, isticao je Laković.

I najavio da FSS neće stati na ovome.

"Tražićemo da nam FIFA dostavi izveštaje službenih lica, da vidimo kako su taj „hepening“ videli delegati i ostali zvaničnici i da li je bilo, po njima, ispada ili ne. Odluka je i doneta na osnovu njihovog viđenja. Mi ćemo na narednom Izvršnom odboru FSS ponovo razmatrati odgovor FIFA, a konsultovaćemo se i sa UEFA oko ovoga na sledećem kongresu u Astani"
, uverava generalni sekretar FS Srbije.

Izvor: Novosti

Pogledajte još