Nastavak suđenja Šariću: Odbrana traži da se izbace snimci prisluškivanih razgovora

Predsednik sudskog veća Siniša Petrović predočio je danas da će se slušati transkripti prisluškivanih razgovora optuženih čemu se odbrana usprotivila, navodeći da su dokazi pribavljeni tajnim prisluškivanjem optuženih nezakoniti.

Branilac Darka Šarića, advokat Radoslav Baćević, rekao je da sud pre slušanja razgovora, prvo mora da se izjasni o njihovoj zakonitosti.

"Ako posle donesete odluku da nisu u skladu sa zakonom, postavlja se pitanje zašto smo ih slušali, a ako odlučite da su u skladu sa zakonom bićemo lišeni prava na žalbu", istakao je Baćović.

Branilac optuženog Gorana Sokovića, advokat Marko Kljajević, istakao je da tužilaštvo pokušava da "prokrijumčari" nezakonite dokaze koji su, kako je naveo, dobijeni tajnim prisluškivanjem u dužem vremenskom periodu nego što je to zakonom predviđeno.

On je preizirao da, prema važećem zakonu, mere praćenja i prisluškivanja telefonskih razgovora mogu trajati najviše šest meseci, a mogu se produžavati, u zavisnosti od slučaja, još najviše dva puta po tri meseca.

Na opasku predsednika sudskog veća da se ne obraća javnosti već sudu, Kljajević je rekao da su "mnogi pokušavali da ga usmere, pa i, kako je rekao, vlada ali da nisu uspeli u tome i da jedino sluša "naloge Boga".

Branioci gotovo svih optuženiih saglasni su da se prvo sud pre slušanja prisluškivanih razgovora izjasni o njihovoj zakonitosti i istakli su da u suprotnom neće učestvovati u raspravi.

Izvor: Blic

Foto: Beta-AP / Info biro

Foto: Beta-AP / Info biro

Pogledajte još