Ateisti Srbije izbačeni sa Sajma obrazovanja

Foto: Ateisti.com

Ateisti Srbije su ocenili da se radi o "brutalnom napadu na slobodu, integritet i osnovna prava".

Objasnili su da su na Sajmu obrazovanja učestvovali kao partneri Fondacije Mesečina i uz dogovor sa direktoricom Tehničke škole.

"Štandu je prišao jedan sveštenik i pitao da li su članovi Udruženja na sajmu legalno, a potom je otišao ka službenim prostorijama škole, nakon čega je do štanda Ateista došla direktorka škole i uz viku zahtevala da se uklone svi leci i da se članovi našeg udruženja udalje sa sajma, bez obrazloženja zašto to zahteva" - kazao je potpredsednik Ateista Srbije Predrag Stojadinović.

Dodao je da je direktorka zahtevala od te organizacije da odmah napusti Sajam obrazovanja, uz obrazloženje: "Ovo je Sajam obrazovanja, a ne sajam slobodne misli".

Stojadinović je naveo i da im je direktorka poručila da je "ovo jako bezobrazno pred Uskrs".

Najavio je da će Ateisti Srbije uputiti žalbe svim nadležnim organima, od Ministarstva prosvete, preko Kancelarije poverenice za zaštitu od diskriminacije, pa sve do Ustavnog suda Srbije.

"Od sveštenika verske zajednice koja zagovara dogmatski, primitivan i antinaučni pogled na svet, bolje zaista nismo ni očekivali. Direktorka je, medjutim, najgrublje pogazila Ustav, zakone i elementarna ljudska prava onih koji su sasvim legalno i legitimno učestvovali na Sajmu obrazovanja", - kazao je Stojadinović.

Izvor: Blic

Pogledajte još