Napravite deterdžent za pranje veša koji štedi kućni budžet

Osim što na taj način možete smanjiti negativan čovekov uticaj na prirodu, uštedećete i na kućnom budžetu jer će vam za pranje veša odsad trebati mnogo manje praška.

Za vlastiti eko prašak za pranje veša moraćete da potrošite malo vremena i uložite trud, ali ćete biti sigurni u sastojke koji se u njemu nalaze.

Sastojci: soda za pranje (natrijum karbonat), boraks, usitnjeni prirodni tvrdi sapun, soda bikarbona (za dodatnu svežinu i belinu rublja).

Sitno izrendajte prirodni tvrdi sapun po izboru (ili ga dobro usitnite u multipraktiku). U velikoj posudi izmešajte dve merice sode za pranje, dve merice boraksa i jednu mericu izrendanog sapuna. Za naglašenu svežinu i belinu vašeg rublja, sodi i boraksu možete dodati 2-3 kašičice sode bikarbone.

Želite li napraviti veću količinu ovog deterdženta, navedene sastojke u željenoj količini (ali jednakom omeru) stavite u kutiju za prašak i protresite ga kako bi se svi sastojci dobro izmešali. Na punu mašinu dovoljne su 3 velike kašike deterdženta.

Boraks je mineral i so borne kiseline, a sastoji se od natrijuma, bora, kiseonika i vode. Poznato je kako je boraks sastojak većine današnjih prirodnih sapuna. Soda za pranje (natrijumov karbonat) sastoji se od obične kuhinjske soli i vapna, a potražite je u poljoprivrednim apotekama. Ako je ne uspete nabaviti, ne brinite jer možete je sami napraviti kod kuće. Evo kako: kilogram sode bikarbone stavite u pleh i pecite u rerni na 200 stepeni Celzijusa oko pola sata ili sve dok ne postane zrnasta i neprozirna.

Izvor: zadovoljna.hr

Pogledajte još