Stiven Hoking: Veštačka inteligencija je pretnja po čovečanstvo!

Jedan od najpoznatijih fizičara današnjice, Stiven Hoking je upozorio da trka za stvaranjem što bolje ratne veštačke inteligencije može da ima strašne posledice.

Hoking je sa timom kolega izjavio da su automobili koji sami voze, superkompjuter Votson, pa čak i virtuelni pomoćnici na pametnim telefonima - Apple Siri, Google Now i Microsoft Cortana - prikaz neverovatne tehnologije, ali da niko nije pomišljao na posledice koje oni mogu da imaju na čovečanstvo.

- Potencijalna dobit od ove tehnologije je ogromna, a uspeh u kreiranju savršene veštačke inteligencije bio bi najznačajniji događaj u ljudskoj istoriji – izjavio je Hoking.

Nažalost, to bi mogao da bude i poslednji.

Iako je fizički moguće stvaranje računara koji bi bili moćniji od ljudskog mozga, ovi naučnici se slažu da nije preporučljivo.

Za ljude problem nastaje kad veštačka inteligencija postaje dovoljno razvijena da sama sebe počne da unapređuje. Ovaj scenario je tema naučnofantastičnih filmova, ali Hoking i njegovi saradnici upozoravaju da do njega zaista može da dođe.

- Može se zamisliti tehnologija koja će biti pametnija od finansijskih tržišta, ljudskih naučnika, koja će bolje manipulisati ljudima nego ljudske vođe, a možda i stvoriti oružje koje mi čak ne bi ni razumeli. Za sada se ljudi vode razmišljanjem da veštačka inteligencija zavisi od onoga ko je kontroliše, ali gledanjem na duže staze postavlja se pitanje da li će ona u budućnosti uopšte moći da se kontroliše.

- Kad bi nam superiornija vanzemaljska civilizacija poslala poruku u kojoj kaže da će nas posetiti u narednim decenijama, da li bi samo odgovorili “U redu pozovite nas kada stignete, ostavićemo upaljena svetla?”.

Verovatno ne, ali upravo to je ono što se sada događa sa veštačkom inteligencijom.

Naravno moguće je da je Hoking još jedna žrtva tzv "Frankenštajnovog kompleksa" koji muči ljude oduvek - strah da će se naše kreacije okrenuti protiv nas.

Šta vi mislite, da li je Hoking u pravu, ili je ovo samo još jedna posledica čuvenog romana Meri Šeli - Frankenštajna?

T.D.

Pogledajte još