PREVENTIVNO: Počela evakuacija Sremske Mitrovice

Trenutni vodostaj Save kod Sremske Mitrovice je 855 centimetara, što je za punih 54 centimetara više od istorijskog maksimuma, a kako je ranije najavio komandant Pokrajinskog štaba Goran Ješić, štab u Mitrovici je doneo odluku da će kada Sava dostigne vodostaj od 857 centimetara biti pokrenuta evakuacija stanovništa sa najnižih kota u gradu.

Ješić je naveo da su u toku noći nasipi ojačani za još 400.000 džakova i da je pojačana odbrambena linija od Save do mesta Laćarak.

"Nezahvalno je davati bilo kakve prognoze, jer sve zavisi od vodostaja, od vetra i od talasa. Ali, malo dozu optimizma uliva činjenica da je u poslednjih sat vremena vodostaj Save porastao za samo jedan centimetar, a prethodno je rastao za tri do tri i po centimetra na sat", rekao je Ješić.

Prema njegovim rečima, lokalni krizni štab doneo je odluku da ukoliko vodostaj Save pređe 857, da se evakuišu donji delovi grada, a u naredna dva sata će se iz tog kraja "očistiti" vozila da se obezbedi bolja komunikacija teške mehanizacije i kamiona.

Dodao je da je na terenu u Sremskoj Mitrovici kompletna vojvođanska vodoprivreda, sa kompletnom mehanizacijom i ljudstvom i naveo da je lokalna samouprava takođe odlično organizovala krizni štab i odbranu.

"Već tri dana dana ovde rade profesionalnci, pojačani dobrovoljcima iz Sremske Mitrovice, tako da nam nije potrebna pomoć u ljudstvu", kazao je Ješić i dodao da su sinoć u pomoć pritekla u dva autobusa iz Beograda, koji su prethodno bili u Šapcu.

Izvor: Novi magazin

Pogledajte još