UŽIVO: Ovo su zemlje koje nam pomažu: Srbiji pružile ruku Rusija, SAD, Hrvatska...

Mađarska je poslala čak i privatni helikopter koji uveliko pomaže na terenu.
Makedonci šalju spasioce i pesak

Gradonačelnik Skoplja Koče Trajanovski pozvao je danas telefonom gradonačelnika Beograda Sinišu Malog i preneo podršku Skoplja Beogradu u borbi protiv posledica poplava.

Trajanovski obavestio je Malog da je Skoplje uputilo deset hiljada vreća za odbranu od poplava, prenosi Beoinfo.

Vlada Makedonije odlučila je da pošalje pomoć Srbiji, u oblasti pogođene poplavama, saopštila je makedonska ambasada u Beogradu.

U Srbiju stiže 30 spasilaca iz makedonske Direkcije za zaštitu i spasavanje i 15 spasilaca iz Ministarstva odbrane, a poslata su dva gumena čamca, 20 agregata za struju, 23 male pumpe za vodu, dve multifunkcionalne dizel pumpe i pet plastičnih čamaca.

Konvoj sa pomoći u svakom trenutku treba da stigne u područja pogodjena poplavama u Srbiji.

Ambasada Makedonije u Beogradu stoji na raspolaganju za celokupnu pomoć i želi da obavesti da su Makedonci koji žive na teritoriji Srbije otvorili nekoliko punktova za prikupljanje pomoći, navedeno je u saopštenju.

(old_image)

Stiže pomoć iz Evrope

Evropska unija je aktivirala Mehanizam civilne zaštite nakon sinoćnjeg zahteva za pomoć koji je uputila Srbija zbog obilnih poplava koje su pogodile velike delove zemlje, a u prvom odgovoru danas su reagovale Slovenija, Bugarska, Nemačka, Mađarska, Austrija, Češka i Hrvatska, saopštila je Delegacija EU u Srbiji.

Za danas je predvidjen dolazak u Srbiju tri tima civilne zaštite Slovenije, sa pumpama velikog kapaciteta za izvlačenje vode. Tim čini 19 ljudi i dve pumpe visokog kapaciteta, navodi se u saopštenju.

Iz Bugarske su u Srbiju upućena dva vatrogasna vozila sa 10 motornih pumpi velike crpne snage i više vozila i čamaca sa 16 pumpi visokog kapaciteta za izvlačenje vode, a na raspolaganje su stavljena i dva motorna čamca za spasavanje.

Očekuje se da sutra u Srbiju stigne i pomoć iz Nemačke, u čijem sastavu će biti 15 spasilaca sa tri pumpe velike crpne snage (15.000 lit/min i 5.000 lit/min), pet kamiona i agregat od 50kw.

Delegacija EU u Srbiji, takodje, navodi da će iz Austrije tokom vikenda biti upućen tim civilne zaštite za spasavanje sa pumpama visokog kapaciteta, a očekuje se i potvrda o angažovanju čamaca i helikoptera.

Mađarska je odobrila angažovanje pet čamaca i helikoptera za spasavanje, a Češka je odobrila angažovanje tima spasilaca sa pumpom velikog kapaciteta, čamac i sedam vozila različitih namena.

Tokom vikenda očekuje se angažovanje dodatnih kapaciteta iz zemalja članica EU, dok u subotu u Srbiju stiže tim iz Biroa za humanitarna pitanja Evropske komisije čiji će zadatak biti da angažuje pomoć za otklanjanje posledica poplava.

(old_image)

Koordinacioni centar za urgentnu pomoć Evropske komisije je u neposrednom kontaktu i sa Centrom za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, kao i sa zemljama učesnicama mehanizma, kako bi se istražile dalje mogućnosti za pružanje pomoći, zaključuje se u saopštenju.

Avion Iljušin Il-76 ruskog Ministarstva za vanredne situacije sleteo je danas oko 8.30 na aerodrom u Nišu, sa 76 ruskih spasilaca koji su se odazvali pozivu da pomognu Srbiji koje su zadesile poplave.

Kako je rekao zamenik ruskog ministra za vanredne situacije Eduard Nikolajevič Čižikov, među ruskim spasiocima nalazi i 20 ronilaca, koji su opremljeni najsavremenijom opremom.

Još dva aviona ruskog Ministarstva za vanredne situacije dopremiće humanitarnu pomoć Srbiji, saopštio je danas šef Nacionalnog kriznog centra ovog ministarstva Oleg Voronov.

Rusko ministarstvo trebalo bi da dopremi oko 70 tona humanitarne pomoći, uključujući čamce, opremu za ispumpavanje vode i snabdevanje strujom, hranu i ćebad, rekao je Voronov za Itar-Tas s.

U još dva aviona trenutno se pakuje humanitarna pomoć i oni će za Srbiju poleteti uskoro, najavio je Voronov.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu izrazila je danas duboko saosećanje sa hiljadama gradjana Srbije koji su pogodjeni poplavama i saopštila da je obezbedila pomoć od 100,000 dolara.

U skladu sa vanrednim stanjem koje je proglasila Vlada Srbije, i u odgovoru na poziv za pomoć koje je uputilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, američki ambasador Majkl Kirbi je u okviru svojih ovlašćenja naložio isplatu 100.000 američkih dolara za nabavku opreme i neprehrambenih artikala neophodnih za pomoć poplavljenim područjima u Srbiji, stoji u saopštenju.

Ambasada SAD, takodje, navodi da će u skladu sa tim američka Kancelarija za pomoć u vanrednim situacijama u inostranstvu uplatiti 100.000 američkih dolara Crvenom krstu Srbije za kupovinu neophodnih artikala koji bi se odmah iskoristili za pomoć ugroženima.

Država Izrael počela je danas da isporučuje pomoć Srbiji nakon nezapamćenih vremenskih nepogoda koje su pogodile zemlju, saopštila je Ambasada Izraela u Beogradu.

Stanovništvu ugroženom poplavama, posredstvom izraelske ambasade, biće uručena hitna pomoć u vidu lekova, ćebadi, kabanica, gumenih čamaca, hrane...

U međuvremenu, hrvatski Crveni krst je pokrenuo prikupljanje pomoći za stanovništvo ugroženo katastrofalnim poplava koje su pogodile područja Bosne i Hercegovine i Srbije, saopšteno je danas iz te humanitarne orhanizacije.

Prikuplja se isključivo novčana pomoć onlajn donacijama na internetskim stranicama hrvatskog Crvenog krsta, prenosi portal Seebiz.

Hrvatski Crveni krst će, kako se navodi, prikupljena sredstva dostaviti Crvenom krstu u Srbiji i BiH.

Istovremeno, makedonska vlada je na današnjoj sednici odlučila da uputi 75 specijalaca iz Ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane i Direkcije za zaštitu i spasavanje kao pomoć Srbiji i BiH, pogodjenim poplavama.

Na sednici je odlučeno i da se uputi 45 pumpi za ispumpavanje vode, 35 agregata, devet čamaca, 3.000 ćebadi, lekovi, prenela je agencija MIA.

I humanitarna organizacija "Srbi za Srbe", koja okuplja više hiljada članova iz rasejanja i Srbije, pokrenula je veliku akciju pomoći ugroženim domaćinstvima u Srbiji čija su imanja pogodjena jednom od najvecih elementarnih nepogoda u poslednjih 100 godina, navedeno je u saopštenju te organizacije.

Srpska dijaspora u Austriji odlučila je da pomogne Srbiji i Republici Srpskoj u borbi protiv katastrofalnih poplava sa kojima se suočavaju.

Tako je u Beču, danas posle podne, osnovano koordinaciono telo za sakupljanje humanitarne pomoći poplavama pogodjenih područja u Srbiji i Republici Srpskoj na reonu "Beč-Zapad", koje čine predstavnici srpskog kluba "Bambi", Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) u 19. bečkom okrugu i udruženje građana "G19+".

alo

Pogledajte još