Sada je važna i psihološka podrška žrtvama poplava

Kako pomoći osobama koje će se za par dana vratiti u poplavljenu kuću ili na mesto gde je nekada bio njihov dom i kojima je bujica odnela sve dokaze prethodnog života? Dr Jelena Vlajković, psiholog i profesor mentalne higijene na Odseku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, ističe da se psiholozi moraju nalaziti na prvoj liniji odbrane duševnog zdravlja, zajedno sa vojskom i policijom, koji se sada nalaze na prvoj liniji odbrane života. Naša sagovornica koja ima bogato profesionalno iskustvo u pružanju prve psihološke pomoći žrtvama rata u bivšoj Jugoslaviji, insistira na činjenici da se uporedo sa spasavanjem života i obezbeđivanjem hrane i medicinske nege mora pružati i psihološka „prva pomoć”.

Važno je da osobe koje su evakuisane imaju u svojoj blizini stručnjake za dušu ili ljude dobre volje koji su spremni da im pruže utehu i veru u bolje sutra i da ih osnaže za borbu sa posledicama poplava. Ne treba ponoviti grešku koja je načinjena sa izbeglicama koje su bile predugo ostavljene same sa svojom tugom u nekom kolektivnom centru – ove ljude treba što pre pokrenuti na akciju. Nakon faze šoka i euforije, izazvane saznanjem da su svi živi, uslediće faza depresije – tada možemo očekivati da će mnoge žrtve poplava ući u stanje apatije i biti nesposobni da se pokrenu na akciju – ističe naša sagovornica.

Kome je najteže u ovoj situaciji – ocu porodice od koga se očekuje da na temelju poplavljene kuće gradi novi dom, majci koja je u obavezi da brine o uplakanoj i uplašenoj deci ili tinejdžerima u čijim dušama besni hormonalni „cunami”, pa im je poplava u spoljnjem svetu samo uzburkala duševno stanje?

Svima je teško kaže dr Jelena Vlajković i dodaje: ako je to dete u poplavljenoj kući ostavilo omiljenu igračku ili mu je stradao kućni ljubimac to za njega ima veću emotivnu težinu od srušenog doma.

Vanja Jović, psiholog u humanitarnom centru „Srce” koje pruža emotivnu podršku žrtvama poplava u Srbiji, ističe da osobe trenutno imaju kapaciteta da se nose sa ovom vanrednom situacijom, jer je njihov nagon za životom izuzetno jak. Ona, međutim, podseća da će za njih biti rizičan povratak u poplavljene domove – zato je izuzetno važno da imaju pomoć i podršku rodbine, prijatelja i psihologa na terenu.

– Oni su u ovom momentu okruženi unesrećenim osobama koje nemaju osećaj kontrole nad sopstvenim životom i to može biti veoma depresivna pozicija. Zato je važno da se što pre nađu u društvu porodice i prijatelja – decu ne treba odvajati od roditelja i slati kod rodbine u drugi grad, jer se ona neće osećati sigurno ako su izolovani od mame i tate – zaključuje Vanja Jović i ističe da je besplatni telefon centra „Srce” 0800-300-303 otvoren za sve žrtve poplava.

Izvor: Politika

Pogledajte još