Zoran Predin: Tragedija nas je opet ujedinila!

Muzičar Zoran Predin jedan je od prvih umetnika iz Slovenije koji će organizovati humanitarni koncert u Srpskom kulturno-pastoralnom domu u Ljubljani za pomoć nastradalima u poplavama. Ulaznice se tog 27. maja neće naplaćivati, ali će se sakupljati donacije koje će biti upućene u Srbiju.

- Teško su me pogodili potresni snimci nastradalih. Pošto često nastupam u Srbiji i uvek sam svugde srdačno primljen, odmah sam osetio potrebu da se na svoj način odužim za gostoprimstvo i prijateljstvo. Ambasadoru Srbije u Sloveniji Aleksandru Radovanoviću predložio sam da zajedno napravimo humanitarni koncert za stradale u poplavama, što je on odmah prihvatio. Juče sam već bio u dvorani da se dogovorimo o tehničkim pojedinostima - kaže Predin za Kurir.

Imate li neku poruku za ljude u Srbiji?
- Ponosan sam kako se čitava Slovenija odazvala i organizovala pomoć. Poručite ljudima da u ovim teškim trenucima nisu sami. Ima nas mnogo koji mislimo na njih.

Kako komentarišete to što se cela Jugoslavija opet ujedinila?
- Nažalost, tek nam je prirodna katastrofa pokazala da smo svi isti. Nacionalistička politika je upravo smešna naspram snage ljudske solidarnosti koja ne pita za veru, jezik ili nacionalnost. Nadam se da ćemo svi zajedno nešto naučiti iz ove tragedije.

Neki vaši prijatelji su pogođeni poplavama, jeste li u kontaktu s njima?
- Ne, ali svi su mi ljudi u nesreći prijatelji. Razmišljam kako pomoći stradalima u poplavama i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini.

Da li su vaši preci tokom Drugog svetskog rata morali da izbegnu iz Slovenije u Beograd?
- Srećom, nije trebalo, ali znam da su oni koji su bili prognani u Srbiji toplo primljeni i zbrinuti.

Izvor: Kurir

Pogledajte još