Počela je "brazilska ludnica": Znate li šta nam rade grickalice bez kojih je teško gledati utakmice?

Ipak, uzmete li u obzir koliko utakmica je pred nama, ta je količina nezdrave hrane prilično velika...

Čips, kikiriki, kokice ili malo konkretnija hrana poput ćevapa, kobasica i ostale brze hrane lako vas mogu koštati kojeg kilograma viška pošto 13. jula bude odigrana poslednja utakmica na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Brazilu. Dodate li tome najomiljenije hladno piće u takvim trenucima, pivo, lagana nelagodnost kada se vidite u ogledalu je zagarantovana.
Od svih utakmica prosečni fan verovatno će ih pratiti dvadesetak.

(old_image)

Zamislite sada koliko je to piva, čipsa i ostale nezdrave hrane i alkohola. Ako vam se na prvu ne čini da je to baš tako strašno, evo jednog primera sa omiljenom grickalicom, čipsom i pivom, praktično zaštitnim znakom fudbalskih utakmica. Čips je jedna od onih namirnica sa minimalno ili gotovo uopšte nikakvih prehrambenih vrednosti. To je jednostavno slani skrob pržen u ulju, pun masti, kalorija, natrijuma i ugljenih hidrata. Povrh svega, čips sadrži akrilamid, kancerogeni sastojak koji se oslobađa kada se hrana prži na visokoj temperaturi. Oko 100 grama čipsa ima čak 560 kalorija i 40 grama masti.

Uzmete li u obzir da ćete 100 grama čipsa bez problema pojesti već za vreme prvog poluvremena (i ranije), a da je to kalorijska vrednost prosečnog obroka, jasno je da ste preterali.

Ako tome dodate dve krigle piva, u kome će uživati većina navijača, u organizam ćete uneti kalorija za još jedan solidan obrok.
I samo sa te dve poslastice pojeli ste dva ručka. Sada tome dodajte dvadesetak kasnih večeri i takvih obroka pa je jasno da ćete se čuditi kako se taj višak kilograma stvorio 'preko noći'.

(old_image)

Fudbal je sigurno najvažnija sporedna stvar na svetu, to niko neće ni pokušati da ospori, ali nakon večerašnje uttakmice u idućim vatrenim druženjima ispred TV-a pokušajte da smanjite unos nezdrave hrane i pića ili ih zamenite zdravijim alternativama.

Ukoliko želite da grickate baš nešto slano, najmanje su zlo kokice pečene na malo ulja sa prstohvatom soli. Svakako izbegavajte one pripremljene u mikrotalasnoj bez obzira što je to brži način jer su po pravilu prekrivene konzervansima, solju i hidrogenizovanim uljima (koja su poznata i kao transmasti). Ostale opcije mogu biti bademi i slični orašati plodovi, čips od jabuke ili čak kelja (jako zdrava opcija). Čak je pametnije rashladiti se voćnim sladoledom ili nekom domaćom poslasticom. Budući da su dobra atmosfera i druženje sa ekipom ispred TV-a gotovo pa nezamislivi bez hladnog piva, to je greh koji možete sebi dopustiti.

Izvor: tportal

Pogledajte još