Evo kako da emotivnu prazninu prestanete da zatrpavate hranom!

Neko će posegnuti za slatkim, neko za slanim, jer se u većini slučajeva svi osećaju bolje dok jedu, ali kasnije nastupa osećaj razočaranja i krivice.

Emotivno prejedanje je obrazac kojim se prividno ublažava emotivni bol. Mnogo je lakše preusmeriti pažnju na grickanje hrane, što donosi trenutno dobar osećaj, nego se suočiti sa uzrokom emotivnog bola (recimo, osećaj nesigurnosti i uznemirenosti posle burnog razgovora sa šefom ili svađe sa dečkom). Emotivno prejedanje prikriva unutrašnju povredu, a uz to gradi lošu sliku o sebi i sabotira ostvarenje fitnes ciljeva. Emocije vredi poslušati i doživeti.

6 strategija koje vam mogu pomoći kada vas uhvati žuta minuta:

1. Otkrijte sebi uzrok svojih emocionalnih potreba. Zapitajte se kako se osećate u tom trenutku. Možete li da utvrdite šta vas je tačno uznemirilo?

2. Pošto ste otkrili zbog čega ste uznemireni, pokušajte da doživite emociju koju osećate, koliko god ona neprijatna bila. Poslušajte je.

3. Nazovite prijateljicu sa kojom možete da podelite svoje trenutno stanje.

4. Usmerite pažnju na aktivnost koja mogla da vas opusti (slušanje muzike, svesno duboko disanje, relaksacija, meditacija).

5. Prisetite se svog cilja i umesto peciva, palačinke, Milke, čipsa, ili kolača odlučite da pojedete nešto kvalitetno i zdravo.

6. Žudnja za nezdravom hranom traje desetak minuta. Izaberite bilo koju vežbu i vežbajte desetak minuta ili na desetak minuta idite u šetnju. Razmislite kako se osećate posle toga. Ponosno?

Ne zaboravite da svako uspešno izbegavanje emotivnog prejedanja gradi novu, pozitivnu sliku o sebi, kao i zdravu naviku slušanja svog tela.

Izvor: portaloko

Pogledajte još