Testirajte se: Postoji polna bolest koju možete da imate godinama, a da ni ne znate!

Nije čudo što je hlamidija prozvana tihim ubicom. Posle istraživanja koje je sproveo “Centers for Disease Control”, procenjuje se kako jedan od 100 Amerikanaca ima ovu polno prenosivu bolest. Procenjuje se da od hlamidije boluje 1,8 miliona osoba, ali je službeno zabeleženo 1,4 miliona. Znači da je oko 400.000 ljudi zarazno ili je izloženo riziku od zaraze ove polno prenosive bolesti.

'Hlamidija i upala karlice mogu prouzrokovati neplodnosti kod žena', kaže Minkin. Ukoliko se ne leči, hlamidija može da oslabi organizam i telo učini podložnijim za oboljevanje od HIV-a. Posetom ginekologu brzo može da se otkrije imate li hlamidiju, a tretman antibioticima će je ukloniti.
(old_image)

To što neke obolele osobe nisu zatražile lekarsku pomoć, nije nužno njihova krivica. Naime, hlamidija najčešće nema nikakve vidljive simptome. 'Ponekad se može pojaviti pojačani iscedak ili bol tokom mokrenja, ali najčešće su simptomi potpuno neprimetni', kaže profesorika Meri Džejn Minkin, sa Univerziteta “Yale”. Za muškarce ova bolest izuzetno retko može da ima teže posledice. Međutim, lako je mogu preneti na svoje partnerke. Ukoliko žene ne leče hlamidiju mesecima ili godinama, bakterije se mogu proširiti u matericu i jajovode. Naposletku, može da dođe do ozbiljnih problema poput smanjene plodnosti ili upale karlice što izaziva jak bol i grčeve.

Izvor: mojezdravlje


Pogledajte još