Valjevo: Šteta od poplava preko milijardu dinara

U valjevskom kraju na izgradnju čeka 59 kuća, od kojih je 16 neophodno izgraditi za porodice iz sela Rebelj, koje su nakon klizišta ostale bez krova nad glavom.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač je rekao da je Valjevo državnim organima dostavilo spisak oštećenih objekata i druge štete koja je napravljena tokom poplava 14. i 15. maja. On je objasnio da je konačna šteta veća od preliminarne, jer je u konačan zbir ušla i šteta nastala pojavom više klizišta.

Po njegovim rečima, Valjevo nije prijavilo “ni dinar više nego što je realna šteta”, te da su komisije za procenu svoj deo posla uradile krajnje profesionalno i odgovorno.

U njihovom izveštaju za izgradnju je određeno 59 stambenih objekata, od kojih je 36 kuća već srušeno, dok 23 nisu, ali se nalaze na klizištima čija se brzina klizanja ne može proceniti.

- Što se tiče sela Rebelj, koje je najteže postradalo u klizištu i u kojem je 16 porodica ostalo bez krova nad glavom, postoje i domaći i strani donatori za izgradnju njihovih novih domova. Imamo zainteresovanu jednu Fondaciju iz Kuvajta, u ponedeljak dolazi jedna nemačka Fondacija tim povodom, a imamo već sedam domaćih privatnih donatora - kaže direktor gradske Direkcije za urbanizam i izgradnju Dragan Jeremić.

On podseća da je rebalansom budžeta Valjevo već opredelilo 127 miliona dinara za hitnu sanaciju štete, ali da se mora sačekati donošenje državnog zakona o ubrzanoj proceduri obnove “kako taj novac ne bi ostao mrtvo slovo na papiru”.

- Imamo 190 lokacija infrastrukture koje treba sanirati, među njima i 24 mosta, dok je sanacija tokova reka već počela - rekao je on.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.