Pala tužba: Kompanija 'Alpina' da isplati 27,5 miliona evra zbog loše izvedenih radova

“Putevi“ su podneli tužbu građevinske firme “Alpina“ zbog probijanja rokova, izgubljene dobiti i loše izvedenih radova na mostu Beška, navode “Novosti“.

Tužba je “teška“ 27,5 miliona evra. Za ovakvo pokretanje postupka plaćena je taksa od čak 330.000 evra, što je 1,2 odsto vrednosti spora, odnosno naknada koju su “Putevi“ morali da plate da bi uopšte pokrenuli proces.

Kako saznaju “Novosti“, “Alpina“ takođe sprema tužbu. “Putevi Srbije“ tužili su “Alpinu“ za ukupno tri ugovora. Jedan od njih, kako saznaje ovaj list, posebno se odnosi na obnovu starog mosta, koja je usledila posle izgradnje novog. Jer, kako je utvrđeno rehabilitacija je urađena loše i asfalt na obnovljenom mostu je već - popucao.

Posle proglašenja stečaja “Alpine“ (2013), preostale radove do potpunog završetka i puštanja u saobraćaj mosta (sve do granice sa Mađarskom) “Putevi Srbije“ su poverili “Mostogradnji“ oktobra 2013. To je urađeno zbog važnosti objekta i zbog obima radova koji su preostali.

“Mostogradnja“ je, inače, bila podizvođač “Alpini“ na obnovi starog mosta pa je njoj dato da završi revitalizaciju do kraja. Ipak, kako je asfalt na određenim mestima već popucao, odlučeno je da se uradi “novi kolovozni zastor“, čiji su radovi započeli prošlog meseca. Do danas je ostalo nejasno koliko “Alpina“ traži za radove na obnovi mosta, odnosno koliko su koštali podizvođači.

Konačna cena izgradnje mosta na Dunavu kod Beške još nije poznata, iako je ovaj kapitalni objekat završen i pušten u saobraćaj u novembru 2011. godine.

Zbog dodatnih radova, koje je „Alpina“ izvela, ugovorena cifra je premašena, ali sa investitorom nije dogovoreno za koliko. Prema računici “Alpine“, most je koštao nešto više od 100 miliona evra, a “Putevi“ priznaju gotovo duplo manje.

Do cene izgradnje novog mosta najverovatnije će morati da se dođe arbitražom, a “Alpina“ je to radila sa nemačkim DSD-om sa kojim je bila u konzorcijumu. “Putevi Srbije“ će na arbitražu ići sa nemačkom kompanijom, jer je ona solventna, odnosno i dalje radi, dok je “Alpina“ bankrotirala i zbog toga je protiv nje podneta tužba.

Austrijska “Alpina“ je pre godinu dana bankrotirala. Tada je u Srbiji izvodila radove na istoku Koridora 10 i obnovu starog mosta kod Beške na severnom kraku. Ukupna vrednost zahteva svih poverilaca austrijske kompanije premašuje četiri milijarde evra, dok se vrednost stečajne mase procenjuje na oko 95 miliona evra.

Ukupna potraživanja prema “Alpini“ samo za Srbiju iznose 136 miliona evra. Toliko traže “Koridori Srbije“, “Putevi Srbije“ i podizvođači i dobavljači “Alpine“ u našoj zemlji.

Izvor: B92

Pogledajte još