Monografska izložba Danica Jovanović (1886–1914)

Izložbu će zajednički realizovati Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Galerija Matice srpske i Medija Centar „Odbrana“, a biće prikazana u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu u periodu od 20. avgusta do 20. septembra.

Streljana u podnožju petrovaradinske tvrđave, Danica Jovanović je među prvim umetnicima, žrtvama Prvog svetskog rata. Vođena snažnom željom da se posveti slikarstvu, Danica Jovanović se školovala u Beogradu, a potom diplomirala na Ženskoj slikarskoj akademiji u Minhenu, kao prva srpska akademska slikarka, posle Katarine Ivanović. U slikarstvu je negovala ekspresivni duh minhenske škole, ali su njene slike, kao i sam život, prepuni pitanja na koja ni istorija umetnosti, niti biografi Danice Jovanović nisu uspeli da razreše.

Stota godišnjica njene smrti biće obeležena izlaganjem dela iz fondova Galerije Matice srpske, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Narodnog muzeja u Beogradu, Istorijskog muzeja Srbije i nekoliko privatnih kolekcija. Ambijentalna postavka biće upotpunjena predmetima iz Etnografskog muzeja u Beogradu i izlaganjem ličnih predmeta slikarke.

Izložbu će pratiti raznovrstan program: stručna tumačenja, prezentacije i dečje radionice. Kustos izložbe je Jasmina Jakšić Subić.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.