Izložba skulptura i fotografija projekta “Brana na Jermi kao umetničko delo“

Skulptor iz Minesote (SAD) Zoran Mojsilov počeo je sa obnovom brane na reci Jermi, na ulazu u jedan od najživopisnijih kanjona u Srbiji, koja će biti jedinstvena, možda i u svetu, po tome što će predstavljati svojevrsno umetničko delo.

Svoja umetnička dela Mojsilov pravi od kamena, drveta, gvožđa, uglavnom su masivna, a o njegovom umeću, kako sam navodi, jedan indijanski vrač iz plemena Dakota, njegov prijatelj, kazao je da je Zoran čovek koji ima snagu da probudi kamen.

Njegove skulpture nalaze se u čak 20 država SAD. Svoja umetnička dela Mojsilov ukrašava autentičnim predmetima iz seoskog života, metalnim delovima ašova, motika, kanti i drugih oruđa koja se vekovima koriste na selu.

Za svoj najnoviji umetnički poduhvat, branu na Jermi, Mojsilov je ponovo iskoristio jedan originalni „ukras“, deo šine sa pruge uskog koloseka kojom je nekada kanjonom Jerme tutnjao voz „ćira“, koji je transportovao ugalj iz odavno ugašenog rudnika uglja „Jerma“.

Na izložbi će biti predstavljene 24 fotografije, i nekoliko prostornih instalacija. Izložba je otvorena do 19. septembra.

http://novibeograd.rs

Pogledajte još