OTARASITE SE OTROVA: 8 toksičnih stvari u kući koje nam nisu potrebne

1. PVC
PVC, takođe poznat i kao vinil, zabranjen je u 14 zemalja Evropske unije. Iako u svakoj fazi ciklusa ovaj porizvod ugrožava životnu sredinu i zdravlje potrošača, nažalost, još uvek se legalno pordaje u mnogim zemljama, pa tako i kod nas. PVC može ispuštati olovo i ftalate, koji se povezuju sa poremećajem u hormonima, zagađuje unutrašnji vazduh, pa šteti i vama.

2. Mirisi
Sintetički mirisi koji se nalaze u osveživačima vazduha, kozmetici i parfemima mogu izazvati astmu, tvrde stručnjaci. Iako su formule nekih mirisa zaštićene kao "poslovna tajna", mnogi sadrže dietil ftalat koji se apsorbuje lako kroz kožu. Ftalati se često smatraju izazivačima kancerogenih oboljenja i hormonskih poremećaja. Nažalost, ftalati su retko navedeni na listi sastojaka, pa ih je teško izbeći.

3. Kućna hemija

Zapravo je vrlo čudno što toksičnim hemikalijama čistimo rernu, podove, stolove i kupatila, i to obično radimo kupljenim sredstvima. Korozivne i kaustične hemikalije, kao što su kiseline nađene u sredstvima za čišćenje odvoda, rerne i wc šolja, jedni su od najopasnijih sastojaka, jer lako nagrizaju kožu, oči i unutrašnje tkivo. Opet, zbog “poslovnih tajni”, ne možemo uvek znati sastav svakog sredstva.

4. Konzerviarana hrana
Većina konzervi obloženo je bisfenolom A, koji se često vezuje za rani ulazak u pubertet, rak, gojaznost i bolesti srca, depresiju i još mnogo toga. Neke konpanije prestale su sa korišćenjem ovog jedinjenja, dok su neke obavezale da če prestati u budućnosti. Zato, potrošači, budite oprezni!

(old_image)

5. Olovo u karminima
Da li možete verovati da se olovo, poznati neurotoksin, nalazi u ruževima? Istraživanjem američke Uprave za hranu i lekove otkriveno je da je nivo olova bio dva puta veći nego u prethodnoj studiji. Trudnice i deca su posebno ugroženi, jer olovo može ometeti razvoj mozga. Olovo se može naći i u “prirodnim” proizvodima, pogotovu ako sadrže prirodne mineralne pigmente. Zato, birajte mudro.

6. Nelepljivo posuđe
Hemikalija perfluorokarbon (PFC) najčešće se koristi pri izradi lonaca, šerpi i tiganja, a narušava hormonsku ravnotežu u organizmu, može uzrokovati mnoge vrste karcinoma i neplodnost. PFC se takođe nalazi u kesama kokica za mikroralasnu, kutijama za picu, u nekim koncima za čišćenje zuba i odeći. Zamenite posuđe onim od bezbednijih materijala.

7. Triklosan
Ovo sredstvo se nalazi svuda: u sapunima, pastama za zube, tečnostima za ispiranje usta, dezodoransima, pa čak i u odeći. Istraživanja su pokazala da ovo jedinjenje može dovesti do rezistentnosti bakterija, kao i da može naškoditi našem imunitetu. Takođe, jedinjenje kontaminira odvode i slivnike.

8. Boje i lakovi na bazi ulja
Prema novoj studiji, oko 300 toksičnih i 150 kancerogenih hemikalija potencijalno se nalaze u bojama na bazi ulja. Bezbedniji izbor su farbe na bazi vode i one koje sadrže manje isparljivih organskih jedinjenja.

Izvor: Ekokutak

Pogledajte još