Mlada majka umrla od raka grlića materice: Išla kod doktora 9 puta i svaki put je vratili

Gospođica Evans je umrla februara ove godine. Njena majka sada vodi kampanju kojom želi da podigne svest o kanceru cerviksa i da “natera” državu da propiše testiranje cerviksa i kod mladih žena, ne samo onih preko 25. Ona čvrsto veruje u to da je njena ćerka uradila test sa 16, to bi joj spasilo život.

Gospođicu Evans su konačno poslali na skener prošlog aprila u lokalnoj bolnici, ali je tada već bilo kasno da je spasu. Kako priča njena majka, lekar koji je obavljavao skener je uzviknuo: “Gospode dragi, koliko dugo ste u ovakvom stanju?” Doktori su joj dali samo 10 meseca života, i umrla je ovog februara.

Doktorka koja je govorila o ovom slučaju je objasnila:

“U Velikoj Birtaniji, test na kancer cerviksa se radi kod žena preko 20 godina jer se veruje da su žene pre toga premlade da “zapate” ovu vrstu kancera. Međutim, isto tako, nije isključeno da se kod nekih žena prvi simptomi razviju u ranim 20-im.

Dalje, test u tom periodu je ukinut zato što su testirane žene dobijale čudne rezultate, gde je većina njih lečena kao da pati od kancera cerviksa kada to nije bio slučaj. Posle toga bi imale probleme sa preranim porođajem ili pobačajima.

Zbog toga je država odlučila da je pametnije da se testiranje pre 20-e godine obustavi kako ne bi izazivalo paniku među pacijentkinjama. Činjenica je da mnogo mladih žena nikada neće “zakačiti” rak cerviksa, ali, isto tako, ponavljam - nije isključeno da se kod nekih to i dogodi. Vrlo je bitno doći na testiranje u bolnicu ili kod svog lekara kada žena primeti da ima simptome.

Isto tako, svaka pacijentkinja treba da bude samouverena, i ako veruje da joj lekar nije dao dobru dijagnozu, da potraži mišljenje drugogo lekara.

Na ovo je majka gospođice Evans rekla: “Pa, da, sve su pripisivali tome da je jako mlada da bi se tako nešto dogodilo. Stalno su je vraćali kući govoreći joj da je anemična. Bili smo uvereni da nešto nije u redu. Išla je kod doktora 9 puta. Ali nikada ne očekujete da čujete reč “rak”, prosto, ne želite da misite u tom pravcu.”

(old_image)
(old_image)

Gospođica Evans sa majkom, pre bolesti (slika gore) i u toku bolesti (slika dole)

Simptomi nisu uvek očigledni i možda se i ne pojave dok bolest ne eskalira. U većini slučajeva, abnormalno krvarenje je prvi znak. Najčešće se dešava posle seksa, mada bi svako neobično krvarenje trebalo da se ispita. Drugi simptomi uključuju bol u i oko vagine tokom seksa, neprijatan miris i bol tokom uriniranja.

Ukoliko je rak u poodmaklom stadijumu može biti i drugih simptoma poput konstipacije (problem sa zatvorom), krvi u urinu, gubitka kontrole bešike, bolova u kostima i oticanja nogu i bubrega.

Pogledajte još