Vrnjačka Banja: Savetovanje o elektrodistributivnim mrežama

Ovogodišnje savetovanje okupilo je predstavnike Ministarstva rudarstva i energetike, „Elektroprivrede Srbije“, „Elektromreže Srbije“, stručnjake iz crnogorskog i češkog komiteta CIRED, predstavnike elektroprivreda Crne Gore i Bosne i Hercegovine, multinacionalnih kompanija i domaćih preduzeća iz oblasti elektroenergetike.

- Rezultati ovog savetovanja, na kojem se razmatraju najnovija dostignuća u razvoju elektrodistributivne mreže od nemerljivog su značaja ne samo za stručnu javnost, već i za širu zajednicu – rekao je Vojin Trifunović, pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku, otvarajući CIRED.

Pozdravljajući učesnike prof. dr Dragoslav Jovanović, predsednik Nacionalnog komiteta CIRED Srbija, rekao je da ovaj skup treba da omogući sagledavanje pravaca modernizacije distributivnog dela „Elektroprivrede Srbije“ i postizanja boljih poslovnih rezultata.

Jovanović je naglasio da distributeri oduvek teže što većoj primeni najnovijih svetskih standarda, te da je savetovanje CIRED mesto gde se daju ocene o unapređenju rada distributivnog sistema.

- Potrebna su nam nova znanja, kao i nove tehnologije, a CIRED je prilika da se razmene iskustva kroz predstavljene radove -
ukazao je prof. dr Aca Marković, predsednik Nadzornog odbora JP EPS-a. - Obnovljivi izvori, kojih ima sve više, dodatni su izazov za naš distributivni sistem i u ovoj oblasti nam tek predstoje poslovi.

Učesnicima savetovanja obratili su se Herbert Hajrhofl, predsednik CIRED-a, František Viribalika, predsednik CIRED-a Češke, Velimir Strugar predsednik CIRED-a Crne Gore i Gojko Dotlić, predsednik CIGRE Srbije.

Izvršni komitet CIRED-a dodelio je i priznanja za doprinos razvoju elektrodistributivne delatnosti, a predsednik CIRED-a Srbije uručio je prof. dr Aci Markoviću zahvalnicu i srebrnjak Narodne banke sa likom Nikole Tesle.

Pogledajte još