Ovo bacate u smeće umesto da sve pojedete! Zašto?

Luska crnog i belog luka

Ljuska crvenog luka i beloh luka bogata je kvercetinom, biljnim flavonidom jakog antioksidativnog, antihistaminskog i protivupalnog delovanja. Dodajte je dok kuvate variva ili supe - samo je izvadite pre serviranja.

Kora dinje

Kora dinje bogata je citrulinom, aminokiselinom koja podstiče cirkulaciju i širi krvne sudove. Pomešajte je u blenderu s pulpom dinje i uživajte u zdravom frapeu.

Listovi brokolija

Listovi brokolija sadrže karotenoide - moćni biljni pigment koji telo pretvara u vitamin A i pomaže kod prevencije raka. Samo ga kuvajte zajedno sa brokolijem.

Listovi celera

Listovi imaju pet puta više kalcijuma i magnezijuma nego stabljika. Takođe sadrži vitamin C i fenolike - snažne antioksidanse koji pomažu u borbi protiv raka, srčanih bolesti i procesa starenja. Jednostavno ih koristite poput stabljike celera i dodajte u supe, salate ili soseve.

Stabljike blitve

Stabljike su jednako dobre za nas kao i listovi, jer su prepune antioksidanasa. Kuvajte ih na isti način kao i špargle - na pari ili kuvane, zavisno od toga kako vam je draže.

Kora od pomonarandže

Pomorandža je prepuna vitamina C i prirodno sredstvo za jačanje imuniteta, ali kora sama po sebi sadrži obilje vlakana i vitamina. Zato je dodajte kada pravite frape.

Stabljike brokolija i karfiola

Verovatno kao i svi drugi pravite grešku i stabljiku bacate. Ali, stabljika ima ukusni slatkasti ukus i zapravo više vlakana od same glavice. Treba joj nešto više vremena da se skuva, pa je stavite da se kuva pre ostatka povrća.

Kora kivija

Dlakava kora kivija sadrži tri puta više antioksidanasa od samog jezgra i ima antikancerogena i antialergijska svojstva. Dodajte koru uz plod u sokovnik i izmiksajte.

Izvor: cafe.ba

Pogledajte još