Šta svet misli o Putinovoj poseti i zašto Vašingtonu ne prija Putin u BG?

Putin, čiji su se odnosi sa Evropskom unijom pogoršali zbog Ukrajine, i dalje može da računa na toplu dobrodošlicu u Beogradu koji je odbio da se pridruži evropskim sankcijama Moskvi, navodi agencija Frans pres, uz ocenu da je takva vrsta podrške "retka u Evropi".

AFP navodi i da Putin dolazi u Beograd da učvrsti uticaj Rusije na Srbiju koja balansira između Brisela i tradicionalnog saveznika Moskve.

Francuska agencija podseća da naša zemlja od prošlog novembra, kada je počela kriza u Ukrajini, pokušava da balansira između obaveza koje ima prema EU, sa kojom je u januaru otpočela pregovore o pristupanju, i dobrih odnosa koje održava sa Moskvom.

Frans pres navodi i mišljenje analitičara Miodraga Radojevića da je Putinova poseta i za Beograd prilika da pošalje političku poruku Zapadu, a i da se, uoči predsedavanja OEBS, predstavi kao "pogodno mesto za sastanke (Rusije i Zapada) o pitanjima kao što je Ukrajina".

Rusija je podržavala Beograd u prošlosti i suprostavila se nezavisnosti Kosova, a eksperti kažu da Rusija sada želi da uveri Srbiju da se njeno pridruživanje EU ne kosi sa interesima Moskve, navodi AFP.

"Glavni cilj Putinove posete je da potkprepi postojeće veze, a u vrhu agende biće energetika", rekao je francuskoj agenciji Fjodor Lukjanov, urednik lista "Rusija u globalnoj politici".
"Srbija politički dužnik Rusije"

(old_image)

Srbija je i jedna od zemalja obuhvaćenih projektom Južni tok čija je svrha smanjenje oslanjanja Moskve na Ukrajinu kao tranzitnu zemlju za njen prirodni gas, a Rusija i Srbija sarađuju i na vojnom planu kroz bazu za brze odgovore u Nišu gde su bazirani ruski avioni, napominje AFP.

U tekstu se, takođe, podseća da Moskva pomaže posustalu srpsku ekonomiju. I britanska agencija Rojters najavila je danas Putinovu posetu Beogradu i vojnu paradu koja će u četvrtak biti održana povodom 70. godišnjice oslobođenja grada.

"U četvrtak će puške, tenkovi i avioni ponovo biti u ovom gradu, sada prestonici Srbije, povodom Dana oslobođenja koji se obeležava četiri dana ranije čime se ukazuje čast počasnom gostu - ruskom predsedniku Vladimiru Putinu", navodi Rojters.

Njegova poseta je, ocenjuje ova agencija, gest "pun simbolike usred podela između Istoka i Zapada u stilu hladnog rata povodom Ukrajine koje su Srbiju, zemlju koja je politički dužnik Rusije ali svoju ekonomsku budućnost vidi u EU, primorale na delikatno balansiranje".

Rojters navodi da Vašingtonu "nije prijatno što će Putin i njegov vrhovni vojni zapovednik prisustvovati paradi 4.500 srpskih vojnika dok NATO upozorava da ruski vojnici i dalje ratuju na istoku Ukrajine".

Britanska agencija napominje da je Srbija u periodu od 2007. do 2013. ostvarila mnogo veći izvoz u EU nego u Rusiju, kao i da je Unija u Srbiju direktno investirala u istom periodu 9,2 milijarde evra, u poređenju sa 2,5 milijardi evra koliko iznose ruska ulaganja.

"Tito je sjajno održavao ravnotežu između Istoka i Zapada tokom hladnog rata, ali to nije tako jednostavno otkako je srušen Berlinski zid", konstatuje Rojters, podsećajući da će Srbija, u procesu evropskih integracija, morati da postepeno usklađuje svoju spoljnu politiku sa politikom EU.

Agencija Asošijeted pres u tekstu pod nazivom "Srbija priprema herojski doček za Putina" opširno analizira pripreme za vojnu paradu kojoj će u četvrtak prisustvovati ruski predsednik i politički kontekst posete.

Beograd, kako se kaže, dočekuje Putina u četvrtak uz crveni tepih u trenutku dok se dok se Srbija nalazi usred spora Moskve i Zapada oko Ukrajine.

"Ova balkanska država sve je više suočena sa teškim izborom: da li da nastavi svojim zvanično proglašenim putem ka članstvu u EU ili da odustane od tog cilja i učvrsti veze sa svojim tradiconalnim slovenskim saveznikom Rusijom", piše AP.

Podsetivši da je ovo druga Putinova poseta Srbiji za tri godine, agencija navodi da je tada u martu 2011. godine Putin rekao da "nema ništa" protiv pridruživanja Srbije EU, ali i da je oštro upozorio da Srbija ne treba nikad da se priključi savezu NATO.

(old_image)

"Ako to uradi, rekao je on tada, Rusija će okrenuti svoj nuklearni arsenal u pravcu Srbije koja je članica programa Alijanse "Partnerstvo za mir", podseća AP i dodaje da su i zvaničnici Kremlja jasno rekli Srbiji da će kada postane članica EU - što se ne očekuje pre 2020. - njen unosan sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom prestati da važi.

"Očekuje se da će Putin izvršiti pritisak na Srbiju da započne gradnju gasovoda" Južni tok, navodi AP podsećajući da je Srbija nedavno nagovestila da će se povinovati pritisku EU i da neće početi gradnju svog dela Južnog toka kojim bi ruski gas stizao do Evrope zaobilazeći Ukrajinu.

Iako su srpski zvaničnici rekli da poštuju teritorijalni integritet Ukrajine i da ne podržavaju rusku aneksiju Krima, oni su odbili da uvedu sankcije Rusiji uz obrazloženje da bi to bilo pogubno za stagnirajuću ekonomiju zemlje - naročito zbog toga što je veći deo njenog energetskog sektora pod kontrolom ruskog giganta Gasproma , navodi američka agencija.

"Srbija se nada da će imati korist od ruskih mera zabrane zapadne robe tako što će povećati svoj izvoz hrane u Rusiju", kaže AP i podseća da je EU upozorila Srbiju da se uzdrži od "korišćenja" ruske zabrane povećanjem izvoza zahvaljujući državnim subvencijama.

"Između Rusa i Srba postoje istorijske pravoslavne slovenske veze i lokalni političari moraju da poštuju široko rasprostranjenu popularnost Putina u Srbiji kako bi udovoljili biračima", ocenjuje AP.

Agencija navodi i mišljenje političkog analitičara Jelene Milić iz Centra za evroatlantske studije koja smatra da će Putinova poseta, iako ekstremno kratka, "narušiti evropsku integraciju Srbije".

"To je Putinov primarni cilj. On dolazi u trenutku kada postoje zajedničke trgovinske sankcije na polju energetike i odbrane, a Srbija upravo u tim oblastima namerava da potpiše bilateralne sporazume sa Rusijom", kaže ona.

Putinu je, po njenom mišljenju, potrebna Srbija da pokaže domaćoj javnosti da proces evropskih integracija nije tako privlačan kao što je bio i da njegova spoljna politika ima podršku barem negde u Evropi, navodi američka agencija.

Nadlanu / izvor: B92

Pogledajte još