Miša Badasjan – Perverznjak ili kontroverzni umetnik?

Miša je u okviru ovog projekta navratio i u Beograd i dao intervju za portal Nadlanu. Ovo mu je prva poseta našem gradu, tako da nismo sedeli ni u redakciji, ni u njegovom hotelu, već je insistirao da prošetamo i sednemo u neki park. Osmehnut i opušten, ne deluje kao perverznjak kakvim ga doživljava veći deo internet zajednice, no, kroz razgovor ćemo saznati da li su stvari onakve kakve izgledaju.

Šta misliš o Beogradu?
"Prvi put sam ovde, i iskreno me oduševljava grad, sad shvatam zašto je toliko popularan kao turistička destinacija. Mada, moram priznati da imam jednu zamerku." - kaže nam Miša -"Uopšte niste vegan friendly, jedva se snalazim za hranu."

Ovog meseca je bila održana Parada Ponosa u Beogradu, da si bio tu, da li bi učestvovao?

"Naravno! Čuo sam i da kod vas Parada nije uvek najbezbednije mesto, ali sigurno nije gore nego kod mene kući, u Rusiji."

I, kakav si utisak stekao o Beograđanima za sad?

"Dopadaju mi se, veoma su prijatni, a tek što su vam muškarci! Putovao sam po Evropi, i moram priznati da su muškarci tamo prilično ženstveni. Ali, zato ovi vaši..." kaže on sa širokim osmehom.

Kako napreduje tvoj projekat? Traje već dva meseca, nadam se da ne posustaješ?

"Ne, nipošto! Onda bi cela stvar izgubila poentu, zar ne?"

Iako uglavnom ima podršku LGBT zajednice, čak ga i oni ponekad neprijatno iznenade negativnim stavovima i komentarima. Događalo se čak i da žene kažu da ih on diskriminiše jer u okviru projekta spava samo sa muškarcima.

(old_image)

Čak su i njegovi prijatelji podeljenih stavova kad je u pitanju "Save the date". Evropa već pokazuje znatno manje razumevanja za ovakav projekat, naime, komentari na internetu su razni kao i komentatori. Mnogi smatraju da je "Miša perverznjak koji koristi priliku da spava sa što više muškaraca, jer je toliko ružan da ga niko neće" , neki imaju stav da je "Upravo ovo razlog što umetnost više niko ne uzima za ozbiljno", drugi mu prete batinama i čak smrću ukoliko ne odustane od performansa, jer smatraju da je "Umetnost samo izgovor za njega da iznese svoju perverziju u svet".

"Čuo sam za sve to, neko vreme sam čak i čitao komentare, ali ne mogu više. Mnogi su me uvredili, neki čak i povredili, nema potrebe da to radim sebi. Sa druge strane, čak i negativan komentar znači da moj projekat ispunjava svoju svrhu - tera ljude na razmišljanje."

Miša partnere pronalazi preko raznih dejting sajtova i mreža poput Tindera i Grindra, koje postoje upravo za pronalaženje partnera za jedno veče. Pronalaženje partnera ponekad traje čitav dan, tako da ima puno radno vreme, i ostaje mu malo vremena za druge stvari. No, kad nađe partnera za seks, najčešće o toj osobi zna jako malo, pa je tu bilo i neprijatnih iznenađenja.

"Dogodilo mi se jednom da sam upoznao divnog momka, i spavali smo zajedno, naravno, koristili smo zaštitu, i on mi je nakon seksa tek rekao da je HIV pozitivan. Očekivao je da ću ja skočiti, ili odreagovati negativno, ali nisam. Bio je to šok na trenutak, ali onda smo počeli da pričamo o tome, i upoznao sam njega to veče, mnogo više i dublje nego što znam mnoge svoje prijatelje."

Da li ti nekad teško pada nedostatak emotivne veze sa muškarcima sa kojima spavaš?

"Ponekad da. Ali zaista se trudim da to ne bude samo seks, mi razgovaramo, upoznajemo se, cilj projekta nije samo da spavam sa 365 ljudi, već i da ja njima pružim jednu noć nečeg iskrenijeg od 'samo seksa', i, u tome mi se čini i da uspevam."

Šta ćeš ako jedne noći nabasaš na "onog Pravog"?

"Možda već jesam."-odgovorio nam je zagonetno, a onda objasnio- "upoznao sam jednog momka u Berlinu, i iskreno mislim da bi tu moglo biti nečega, i u kontaktu smo, ali, moraće da sačeka da se projekat završi kako bismo saznali ima li tu nečeg."

Za rastanak smo od Miše dobili njegove "Save the date" kondome koje mu je napravila kompanija "Safe Play Finland" koja je rešila da podrži ovaj jedinstven projekat. Ako vas interesuje više o projektu možete pročitati OVDE

Mi smo nakon ovog razgovora došli do svog zaključka o Miši, ali nas iskreno interesuje - šta vi mislite?

(old_image)

Pogledajte još