NAJGORA MAJKA: Izgladnjivala decu, psihički ih zlostavljala i - nestala

U šokantnom slučaju, majka je osuđena na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od samo tri meseca, a deca su smeštena u hraniteljsku porodicu.

Kako je saopšteno, Tužilaštvo Distrikta Brčko je još krajem aprila ove godine optužilo BiH državljanku da je grubo zanemarila roditeljske dužnosti zbrinjavanja svoje dece, nakon čega je i osuđena.

- Nemoralna majka je izbegavala da ih čuva, da se stara o njima i da ih vaspitava. Deca su joj poverena nakon što se rastala od njihovog oca sa kojim je živela u vanbračnoj zajednici - navedeno je u saopštenju Gojka Stjepanovića, zamenika glavnog tužioca.

Brčanka je ostavljala decu po nekoliko dana bez hrane, novca i osnovnih uslova za život. Grubo je zanemarila sve njihove potrebe i na kraju ih je i psihički zlostavljala. Decu je ostavljala u improviziranom stanu u podrumskim prostorijama bez sredstava za život.

- Nije vodila računa o njihovim egzistencijalnim, emocionalnim i obrazovnim potrebama - navedeno je.

Da stvar bude još gora, decu je izložila psihičkom i emocionalnom nasilju ostavljajući ih same bez ikakvih obaveštenja o odlasku ili povratku, kao i mogućnosti bilo kakvog kontakta s njom. Po povratku, u stan bi često dovodila nepoznate muškarce sa kojima se "intimno ponašala" izlažući decu nedoličnim radnjama odraslih i njihovim neprimerenim razgovorima.

Naposletku, ona je trajno napustila stan i otišla sa strancem u susednu državu, ostavivši decu na brigu rodbini.

- Međutim, ujak nije bio u mogućnosti da se brine o sestrinoj deci, tako da ih je, uprkos lošim vremenskim uslovima, ostavio na ulici u blizini kuće njihovog oca - kažu iz Tužilaštva Distrikta.

Ostavljeni na kiši i ne želeći da idu kod oca, troje dece se javilo tetki, koja ih je privremeno zbrinula, dok ih na kraju Centar za socijalni rad nije smestio u hraniteljsku porodicu.

Nažalost, u međuvremenu se jedno od njih i razbolelo, zbog čega je podvrgnuto hospitalizaciji i hitnoj operaciji. Njegova okrutna majka se nije interesovala za njegovo zdravlje.

- Tužilaštvo je ispunilo svoj cilj. Dokazalo je krivicu. Ovo, nažalost, nije jedini slučaj zlostavljanja i zapuštanja dece, ali se uglavnom ne objavljuju kako bi bio zaštićen identitet oštećenih. Ovo je pravosnažna presuda, tako da je istekao rok za ulaganje žalbe - rekao je sekretar Tužilaštva Distrikta Samir Beganović.

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još