Raspored hrane u frižideru može i te kako da utiče na vaše zdravlje

Dugogodišnja studija sprovedena u Opštoj bolnici u Masačusetsu (SAD) pokazala je da se za višak kilograma ne mora kriviti samo odabir hrane, već i raspored namirnica u frižideru.

Istraživanje je pokazalo da je tri puta veća verovatnoća da ćete jesti ono što prvo vidite u frižideru, nego što je dublje u nekoj njegovoj fioci. Istraživači su dve godine raspoređivali hranu u bolničkom restoranu, lepeći zelene nalepnice na zdravije namirnice, na visokokaloričnu hranu crvene, dok je umerena hrana bila obeležena žutom oznakom. Namirnice su bile raspoređene tako da su one sa zelenom oznakom uvek bile dostupnije.

U prvih šest meseci eksperimenta, prodaja namirica sa zelenom oznakom je značajno porasla, dok je opala prodaja manje zdrave hrane.

"Ukoliko kolače stavite na najvišu policu verovatno ćete se ređe odlučiti za njih za vreme užine. S druge strane, ako vam je šargarepa na dohvat ruke, pre ćete izabrati zdravo povrće nego nezdrave grickalica koje stoje u fioci frižidera", izjavila je En Torndike, autor sprovedene studije, piše b92.net.

Zato, ukoliko se odlučite da iz korena menjate svoje navike u ishrani, počnite sa reorganizacijom hrane u frižideru.

Izvor: b92.net

Pogledajte još