OBRATITE PAŽNJU: Koje greške treba da izbegavate prilikom zamrzavanja i odmrzavanja voća?

Voće koje ne pojedemo, refleksno stavljamo u zamrzivač jer nam je uvek potrebno za sokove, kolače ili torte.

Međutim, prilikom zamrzavanja i odmrzavanja voća, potrebno je da povedemo računa o nekoliko osnovnih stvari, kako bi ono bilo bezbedno za buduću upotrebu.

Prvo pravilo koje morate znati jeste da nikada ne zamrzavate jednom odmrznuto voće, zato što će tako izgubiti korisne elemente. Takođe, izbegavajte pakovanja koja nisu predviđena za niske temperature. Ne stavljajte velike količine voća u jednu kesu za zamrzivač, već rasporedite u nekoliko manjih ambalaža.

Još jedna česta greška jeste odmrzavanje voća na direktnoj sunčevoj svetlosti ili pod mlazom tople vode. Ukoliko to budete radili, ukus će biti znatno lošiji, a ispraćete i korisne vitamine i minerale iz njega. Najbolje bi bilo da voće koje želite da odmrznete, stavite u frižider na nekoliko sati.

Takođe, pogrešno je mišljenje da je rok trajanja neograničen ako je voće u zamrzivaču. Voće poput trešanja može stajati u zamrzivaču od 8 do 12 meseci ako se pravilno zamrzne. Potrebno je da trešnje operete i uklonite koštice, a nakon toga da ih prebacite u kese za zamrzivač koje nikako ne treba da pretrpavate. Istisnite vazduh pre nego što uskladištite ovo voće.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Izvor: Stvarukusa.mondo.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još