Hrvati očajni: NAJZAD SVI ZNAJU DA JE TESLA SRBIN

Najveća svjetska izložba o Nikoli Tesli trenutno gostuje u Madridu i u tom delu Evrope podstakla hrvatsko-srpsku raspravu o tome "čiji je Tesla?".

U srcu Madrida, u zgradi španske kompanije Telefonice, izložbu svaki dan poseti nekoliko hiljada ljudi, a vikendom i oko 12.000. Organizatori tvrde da se radi o najvećoj izložbi o Tesli u istoriji.

Besplatan ulaz, hladno vreme i ulične reklame širom grada podstakle su mnoge na razgledanje pa u redovima čekaju deseci građana.

"Sada sam prvi put čula za Teslu i ne znam odakle je", kaže Vanessa Rodriguez, studentkinja međunarodnih odnosa iz Meksika.

Izložbu o slavnom naučniku organizuju Muzej Nikole Tesle iz Beograda i Fondacija Telefonica, deo istoimenog telekomunikacijskog diva. Pokrovitelj je srpska Ambasada u Madridu.

Na ulazu u izložbeni prostor piše da se "Nikola Tesla rodio 1856. u Smiljanu, srpskom selu u Austrijskom Carstvu". Hrvatska se na izložbi ne spominje nigde.

Isti uvodni tekst stajao je i na internet stranici. Hrvatska turistička zajednica u Madridu upozorila je hrvatsku Ambasadu koja je kontaktirala organizatore.

"Istakli smo da je Tesla rođen u Smiljanu u Hrvatskoj i da je poznata njegova izjava 'ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom'", kaže Karmen Šešelja, savetnica u hrvatskom predstavništvu. "Tekst na webu je korigovan", dodaje.

Korigovan je tako da sad na njemu piše: "Severoamerički istraživač, srpskog porekla, Nikola Tesla (Smiljan, zona s većinskim srpskim stanovništvom u današnjoj Hrvatskoj)". Taj podatak, međutim, nije tačan. Ni danas, niti u vreme Teslina rođenja.

Vladimir Jelenković, pomoćnik direktora beogradskog Muzeja Nikole Tesle, napominje da izložba otvorena u novembru nema primesa nikakve politike.

"Nema ničeg spornog. Tesla je rođen u Vojnoj krajini u Austrijskom Carstvu, u Habsburškoj Monarhiji", naglašava i Jelenković i obrazlaže da je Vojna krajina u vreme Teslinog rođenja bila pod direktnom austrijskom upravom.

Vojna krajina je ukinuta i vraćena matici zemlji 1881. godine. "Dakle, Vojna krajina u vreme Teslinog rođenja, nema nikakve veze s Hrvatskom niti u bilo kojoj varijanti to može biti zemlja genijalnog istraživača", tvrdi Jelenković.

Predstavnik Telefonice David Arranz nije odgovorio na upit Hine. Španski autori Maria Santoyo i Miguel Delgado, koje je za tekstualni opis izložbe angažovala fondacija, nisu bili dostupni za komentar.

"Ovo je kontroverzno pitanje", kaže Sara Gimeno, 24-godišnja asistentkinja u Telefonici dok posetioce izložbe šalje u dugački red na ulazu. "Prosrpski izvori tvrde da nema veze s Hrvatskom, dok oni skloni Hrvatima ističu da se Hrvatska mora spomenuti", kaže.

Izložba pod nazivom "Nikola Tesla: Njegova je budućnost" završava u nedjelju, a iz Madrida putuje u Meksiko, Argentinu, Brazil i Čile.

"Zbog izuzetnog interesa španske publike Telefonica je zainteresovana za njeno gostovanje u Latinskoj Americi gde posluje u četrnaest zemalja", kaže Jelenković.

U poslednjih nekoliko godina izložba je bila prikazana u više od 20 zemalja, uključujući Austriju, Francusku, Kinu, Australiju i SAD.

Srbija intenzivno radi na promovisanju Nikole Tesle, čije ime nosi beogradski aerodrom i čiji se lik nalazi na njenim novčanicama, vidno istaknutima na madridskoj izložbi. Eksponati, uključujući fotografije naučnika i njegove lične zapise, dopremljeni su iz Beograda.

Prepirka među državama ne iznenađuje Josea Luisa de la Penu, direktora diplomatske škole u Madridu, dela španskog ministarstva spoljnih poslova. "Za zemlju je važno reagovati u ovakvim slučajevima, ali nema nikakve garancije da će druga strana nešto promeniti", kaže.

Jelenković, pak, napominje da beogradski Muzej Nikole Tesle u svojim samostalnim izložbama koristi najkorektniju definiciju Tesle – srpsko-američki naučnik, fizičar, inženjer i pronalazač, rođen je u selu Smiljanu, u Vojnoj krajini (tada u Austrijskom Carstvu, danas u Republici Hrvatskoj).

Savetnica u hrvatskom predstavništvu Šešelja napominje da organizatori u Madridu "nigde nisu spomenuli Tesline veze s Hrvatskom".

Ovo nije prvi ovakav spor u Madridu. Pre dvije godine je u glavnom gradu Španije organizovana izložba o Ivi Andriću, dobitniku Nobelove nagrade za književnost i jugoslovenskom diplomati u Madridu. Srbija se nametnula kao glavni organizator, a različite stavove na otvaranju izrazila su predstavništva Hrvatske i BiH.

Istovremeno, posetioci prolaze tamnom prostorijom u kojoj blješte 3D kompjuterske animacije Teslinih pronalazaka.

Na zidu su ispisane i reči samog naučnika: "Ostavimo da budućnost kaže istinu i sudimo svakoga prema njegovim uspesima i ciljevima".

Izvor: jutarnji.hr

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.