RASHLADI SE SA STILOM: Osvežavajući napici u kućnoj varijanti

Iako mnogi veruju da ledeno gazirano piće “smiruje vrelinu”, zapravo postoji još varijanti, čak daleko ukusnijih. Najvažniji sastojak je lomljeni led, a ako nemaš ledomat (mislim, ko ima ledomat u kući?), dobićeš ga tako što ćeš kocke leda staviti u krpu, zavrnuti krajeve i lupati o pločice.

Limunada sa mentom

U najveću pivsku čašu ukradenu iz nekog kafića sipaj sok od jednog limuna, lomljeni led, listiće nane i zalij vodom do vrha. Po želji zasladiti žutim šećerom i dodati malo ruma.

Domaći hladni čaj

Ovo je najbolja varijanta za one koji puno ožedne tokom dana. Na pijaci kupi mešavinu domaćeg čaja (biljni, voćni sa aronijom, planinski, univerzalni...) i skuvaj litru do dve - u zavisnosti od veličine bokala. Dodaj malo meda i kriške limuna. Osim što osvežava, ovaj čaj pruža osećaj sitosti.

Šejk od krastavaca

O da! Krastavac je pun vode i po prirodi je nekako hladan. I to je osnova, u koju dalje dodaješ po želji - jogurt, kivi, začinsko bilje, i naravno, mnogo lomljenog leda.

Kafica laganica

Osnova je običan mućeni nes bez mleka. Zatim dodaš lomljeni led, po želji malo cimeta ili bejlisa, a preko staviš umućenu slatku pavlaku. Slatka pavlaka je mnogo bolja varijanta od šlaga jer ima puniji ukus, a kada se čvrsto umuti podseća na sladoled.

Klara

Ovo je otkriće! Koje se u Španiji pije jako dugo vremena. U razmeri pola-pola pomešaj neko pivo (ne previše gorko!) sa sprajtom. Odloži u frižider. Konzumirati isključivo na terasi, u suton.

Pogledajte još