Kako deci obezbediti radosno odrastanje?

0

Deci treba stvoriti osnovu za osnovu za dobro zdravlje, pravilan rast i razvoj, korisne navike, znanja, veštine i dobre radne sposobnosti, ali ne kao cilj po sebi, već tako da im stvorite pozitivan stav o vežbanju.

Znate li koja je najčešća greška roditelja?

Najčešća greška roditelja je rano usmeravanje dece na određeni sport, jer u tom slučaju, dete nema priliku da dobije dobru motoričku bazu bez koje u periodu svoje sportske zrelosti ne moze da dostigne svoj maksimum. Stručni tim Bushido školice će vam pomoći da u pravom periodu odrastanje deteta utičete na razvoj koordinacije i pojedinih motoričkih sposobnosti.

Temeljna aktivnost za razvijanje koordinacije su: jednostavne elementarne igre, vežbe s loptom, kotrljanja, puzanja, poligoni i razne druge aktivnosti.

Psihološki razvoj ogleda se kroz interesovanje deteta za svet koji ga okružuje. Igra je sastavni deo ukupnih aktivnosti deteta i praktično kroz igru dete uspostavlja kontakte sa vršnjacima i u opštem smislu stiče elementarna iskustva ( 3-7. god.).

Igra sa vršnjacima posebno je značajna zbog ''amortizovanja'' egocentričnosti u razvoju deteta. Period srednjeg detinjstva (7-10.) karakterističan je po tome što pažnja postaje stabilnija, dok su emocije neposredne, jasne i kratkotrajne.

FOTOGALERIJA: Kakav je provod u Bušido u školi?

Vežbe u školici sporta Bushido prilagođene su uzrastu deteta:

Karakteristike vežbanja sa decom uzrasta 3 – 4 godina
Ovaj period u razvoju dece ( kraj treće godine ) karakteriše brz tempo rasta i razvoja mišićne mase, tako da se bitno menjaju proporcije tela. Sa motoričkog aspekta usvajaju se važna kretanja. Sa psihološkog aspekta zahtevaju se kratkotrajna, ali česta, ponavljanja raznovrsnih aktivnosti. Podsticanje motoričkog razvoja vrši se kroz usavršavanje hodanja ( po vijači, švedskoj klupi…), različiti pokreti stopala, zatim imitacije životinja, različite vežbe u stavu, sedu i ležanju, ubrzanja, saskoci sa male visine.

Karakteristike vežbanja sa decom uzrasta 5 godina
Do 5. godine dobro se razvila koordinacija u odnosu na prethodni period. U ovom uzrastu dete ima sposobnost da zadrži pažnju određeno vreme na određenu vrstu vežbanja. Period 5 – 6 godina kritičan je period sa aspekta fizičkog razvitka, slabe neki lanci mišićnog sistema i zglobnih veza, može biti narušeno držanje tela i status stopala, može doći do iskrivljenja nogu i kičmenog stuba, grudi postaju ravne, a često i upale, slabe mišići trbušnog zida. Zbog toga, potrebno je organizovati vežbanje tri puta nedeljno do 40 minuta. Potrebno je podsticati težnju za učestvovanje u kolektivnim sportovima i takmičenje sa vršnjacima.

Karakteristike vežbanja sa decom predškolskog i mlađeg školskog uzrasta
Podrazumeva rad sa decom od 6 do 11 godina. Ovo je uzrast gde se sistematski radi na usavršavanju antropometrijskih dimenzija dece, pa se samim tim i prati razvoj tog prostora. Vežbanje ovde ima neprocenjivi značaj za razvoj dece.

Karakteristike vežbanja sa decom uzrasta 6 godina
Sa šest godina motorika je konsolidovana, a to se može videti po tome što su savladani osnovni oblici kretanja – hodanje, trčanje, bacanje skokovi, hvatanje, penjanje, puzanje, vučenje, nošenje, guranje. Sem toga dete je sposobno da vozi bicikl, rolere, klizaljke, da skija, pliva…U ovom uzrastu potrebno je usvajanje novih i složenih vidova sportskih kretanja.

Karakteristike vežbanja sa decom uzrasta 7 – 10 godina
U ovom periodu postoje veoma povoljni uslovi za podsticanje razvoja koordinacije dece. Uspostavlja se osnovna kultura kretanja, uspešno se usvajaju nove, ranije nepoznate vežbe, nova kretanja i znanja.

Sve informacije pogledajte na sajtu školice Bushido.

/

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.