FASHION TERMINATORKA - Politički nekorektno: Plastic odavno nije fantastic!

Dovoljno je samo uključiti televiziju ili malo pregledati portale i – sve je jasno: postoje ti neki fini, pametni i baš onako kulturica ljudi (nesebični of course), koji sve znaju kako bi trebalo, ali ih niko ne sluša. I onda, posle svake naše propasti, čuveno pitanje – (t)ko je kriv? Pa niko, mi sami.

To bi u najkraćem, koliko sam mogla da shvatim, bio zaključak eksperata svih fela i profila, koji su kao nešto i pokušavali da urade (naravno, za neuspele pokušaje su redovno bili fino plaćeni), da ono što se kaže „doprinesu“, ali naš narod „nije bio spreman“ da se do kraja suoči sa problemom i ratosilja svih loših i pogrešnih navika i načina poslovanja i razmišljanja. Umesto toga, mi biramo da se snalazimo, pa kako ko u mutnom „ulovi“, tako će mu biti. Što se mene tiče, sve je po zaslugama: i narod je dobio stručnjake kakve zaslužuje, baš kao što su se i ovdašnji eksperti usrećili sa PLEBSOM koji bi trebalo da dovedu u red... Sve u svemu, plašim se da će mrcvarenje i nerazumevanje biti naša stvarnost još jako dugo.

S druge strane, na domaćoj estradi stručnjaci izgleda bolje prolaze. I tu ne mislim na zaradu – ona je verujem i dalje na strani ovih velikih, nikad shvaćenih, eksperata. Mislim zapravo na bolju komunikaciju koju je većina njih uspela da ostvari sa svojim klijentima, a našim zvezdama i zvezdicama.

Poznato je od ranije da su mnogi pevači (do juče stanovnici nekih „bogu iza leđa“ zabiti koje ni poštanski broj nemaju) sa porastom popularnosti i sve većom prisutnošću u medijima neretko RENTALI (i to za fine novce) lektore, profesore srpskog jezika, poznavaoce bontona i lepog ponašanja, instruktore pevanja i fitnesa, stručnjake za modna pitanja, profesionalne družbenice... Sve to sa jednim jedinim ciljem – da se ne blamiraju previše i da se nauče pristojnom ponašanju. Ako mene pitate, to je svakako i jedna od pametnijih stvari koji su uradili za svoju karijeru. U prilog tome i predlog da, ako već niste, jednom pogledate i poslušate članove nekog malo „alternativnijeg“, recimo, pank benda.

Verujte mi, neće proći ni trideset sekundi, a vama će se obrazi zacrveneti – takav je to momentalni tranfsfer blama. Oni bi mučeni kao nešto jako pametno da kažu, baš bi da budu u sjajnom fazonu i onako COOL, ali ne ide... I to do te mere ne ide da je prosečno popularna zvezda Granda za većinu njih nešto kao doktor nauka. A to je samo jedan od razloga zbog kojih je kod nas propao rokenrol. Momci & devojke nisu ukapirali da je i muzika (ne samo kod nas, već svuda u svetu) šou biznis i to sa naglaskom na ovom drugom. U prevodu, ozbiljna šljaka u kojoj se vrti ozbiljna kinta. Pa i rokeri bi voleli da rasprodaju koncerte i tiraže, zar ne? Ovako „zgađeni“ nad tim tržištem lišenim kulture, zvuče i izgledaju kao članovi nekog amaterskog pevačkog društva okupljeni na POSELU, dok narodnjaci u međuvremenu snimaju video klipove po MTV standardima.

U prilog tome i u Njujorku nedavno održana grande pripredba dodela Video&Music nagrada, koja teško da je u nekom od segmenata – scena, izvođači, najavljivači, voditelji, plesači, zvuk, svetlo po kvalitetu puno „pobegla“ jednoj ozbiljnoj Grand priredbi, za razliku od većine rokerskih/zabavnjačkih okupljanja. Ona, na moju veliku žalost, i dalje zvuče i izgledaju kao da se nisu pomerili iz osamdesetih. Onako odokativno, rekla bih da ekipa drema već preko tri decenije. U tom smislu, nemam neki veći problem sa tim što pojedine pevačice, promovišući novi CD,“skinu“ Rijanu ili Bijonse ili što neki pevač u spotu pokupi fazone Džastina Timberlejka. To mi je u svakom slučaju bliže pameti nego da se kao pijan plota drži bajatih fazona i ocvalih stajlinga.

A sada malo lakših i vedrijih tema. Da vidimo, recimo, kako sve ovo izgleda u praksi onih koji znaju posao. Evo, na primer, čitam u Skandalu kako je suprug Dragane Mirković, Toni Bijelić, ovih dana zabrinut za pevačicino zdravlje. Ona je, naime, (kao već dama u pristojnim godinama) nedavno odlučila da svoju figuru malo dovede u red. Naravno, kao iskusnoj pevačici, koja na estradi uspešno pliva već nekoliko decenija, nije joj palo na pamet da gubi vreme na izmišljanje TOPLE VODE. Jednostavno se obratila stručnjacima za ishranu (tzv. nutricinistima) i problem je počeo da se rešava. I to, reklo bi se, prilično uspešno - Dragana se topi i bezmalo svakodnevno sužava haljine.

E sad, ne bih Toniju da stajem na muku, ali ja u ovom slučaju podržavam Draganu isključivo zbog profesionalnog odnosa prema svom telu. Koliko god njemu (baš kao i onima više gladnim nego sitim) bilo teško da razumeju, kvalitetna i izdašna kuhinja, kao i neki kilogram viška za nekoga ko je zvezda i želi da sačuva svoju poziciju na estradnom nebu baš i nije uvek najbolji saveznik. Jer, pevačicama, glumicama, plesačicama,TV licima i manekenkama telo (čitaj zdravlje) u poslu je neophodno, te je i logično da se prema njemu odnose krajnje ozbiljno i profesionalno, a ne da se u vezi sa dijetom konsultuju sa komšinicom ili preko interneta.
I nije Dragana jedina koja se za pomoć obratila stručnjacima.

Evo, na primer, pevačica Emina Jahović ovih se dana obratila ŠAMANU (neupućeni bi rekli vraču) ni manje ni više nego holivudske zvezde Gvinet Paltrou, kako bi postigla unutrašnji mir i ravnotežu. Kako je sama izjavila, Emina ima previše energije, koju je neophodno kanalisati. E sad, mi manje slavni u tom smislu „pojačamo“ šetnju, plivanje, vožnju bicikla... Ukratko, fizičkom aktivnošću rešavamo psihičke probleme. I to, govorim iz iskustva, radi posao. Naravno, zvezdama (koje i pri zdravoj pameti imaju agendu krcatu rekreacijama – od joge, preko aerobika, pa do vežbanja u teretani) to naprosto nije dovoljno. Za rešavanje njihovih stresova, problema&frustracija stručna pomoć je, ipak, neophodna.

A problema/izazova u životima naših selebritija baš koliko i zvezdane prašine. Evo, nisam pametna i ne znam ni sama šta savetovati Ani (Sević) i Darku (Laziću). Još uvek prilično taze supružnici čitavo leto pokušavaju da reše bračne probleme na relaciji „on bi se još malo igrao, a ona to baš ne razume najbolje“, kad evo novog belaja – njih dvoje sad još i žrtve moderne PLJAČKE, to jest, nelegalnog skidanja para sa njihovog računa. Sva je sreća da su članovi ove razbojničke bande (među kojima je, kako čitam, i jedan Srbin) relativno brzo i kao u nekom holivudskom blokbasteru uhapšeni u Berlinu, tako da Ana i Darko sada mogu da se vrate standardnom „voli me/ne voli me“ paketu problema, za koji im, verujem, stručna pomoć (trenutno) nije potrebna.

Za razliku od njih, voditeljka Lea Kiš (koja je sirota letos bila i opljačkana), ovih dana suočava se sa novim izazovom. Naime, njoj je prema pisanju Starsa gornja usna počela opasno da „curi“,što je gotovo neoprostivo pred početak nove TV sezone. Dotrajali HIJALURON Lea nije tokom dvomesečne letnje pauze blagovremeno remontovala i nacija sada od nervoze i neizvesnosti neće maltene disati dok neki iskusni plastičar ne uzme stvari u svoje ruke. U suprotnom, Lei ni šaman (a ni vrač) neće biti od neke pomoći.

Nije se još rodio stručnjak koji bi ovakav problem mogao da reši, baš kao što je malo verovatno da će se u doglednoj budućnosti pojaviti expert dorastao poteškoćama sa kojima se (sve sa osmehom i full našminkana) svakodnevno suočava Suzana Mančić. Uzrok poslednjeg u nizu, kako javlja Star News, je neka „nevaljala“ prodavačica koja (iako je roba u radnji već bila snižena) nije pokazala interesovanje za Suzin predlog da se dodatno cenkaju oko cene torbe koja se našoj voditeljki/spisateljici/pevačici baš dopala. A da zlo bude veće, umesto da se cenjka prodavačica je otišla korak dalje u svom bezobrazluku – rekla je Suzi kako je cena torbe ista za SVE. E, to je već bila ta čuvena kap koja je prelila čašu. Naša One&Only Suzi, pa kao svi ostali... Kao, na primer, starlete kojima po nekoliko hiljada evrića za torbicu i nije neki problem.
To je udarac koji eventualno Simica može da sanira. Čovek možda i nije toliko stručan, ali je (bar do sada) prema Suzani uvek bio lekovito galantan. Ostaje da se nadamo da ni ovog puta neće izneveriti naša očekivanja i nade.

Prošle nedelje, kao što vam je poznato, nisam mogla da prepoznam Maju Šuput – hrvatsku pevačicu koja je (bar tako izgleda na fotkama) „REDIZAJNIRALA“ bezmalo sve – od jagodica, preko usta, trepavica, obrva i očiju, pa do usta, noktiju i poprsja. Što se mene (ove nedelje me je ponovo iznenadila do neprepoznavanja) tiče, mogla je usput i ime da promeni. Ovako, samo zbunjuje ljude. Ovog puta zbunila me je pevačica Rada Manojlović, za koju sam u prvi mah pomislila da je kombinacije Jovane Tipšin i Nede Ukraden. Rekla bih da naša Rada još uvek nije operisala nos, ali je zato (osim ako photoshop nije radio do usijanja) sve drugo na licu poprilično doterivala.

Draga moja, savet tebi i tvojim koleginicama po skalpelu je da malo povučete ručnu. Pa i Holivud se odavno prebacio na „no make-up&no filter“ selfije. Dakle, mile moje neupućene/wanna be trendsetterke, sledi nešto jako važno te molim za malo pažnje - plastic odavno nije fantastic! Čas završen.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.