NOVI DETALJI TRAGEDIJE U KOLUMBIJI: Pilot kriv za pad aviona?!

Avion u kome se nalazilo 77 ljudi, od čega većina fudbaleri brazilskog fudbalskog kluba Šapekoense, trebalo je da dopuni gorivo u bolivijskom gradu Kobiji na granici Perua i Brazila pre nego što se uputi na svoju konačnu destinaciju prenosi RT, ali loklani mediji pišu da je to i nije bilo moguće jer je lokalni aerodrom u Kobiji zatvoren noću.

Tragičan niz događaja počeo je kada je brazilski tim morao da uzme čarter let iz Bolivije u Kolumbiju umesto direktnog leta iz Brazil. Zbog propisa brazilskog organa civilnog vazduhoplovstva, ANAC, koji zabranjuje polaske i dolaske čarter aviona kompanija koje nisu registrovane u zemlji.

Zbog toga je brazilski tim krenuo iz Sao Paola u Santa Kruz de la Seira u Boliviji, odakle je trebalo čarter letom kompanije "LaMia Erlajns" da stigne u Kolumbiju. Međutim, avion bolivijske avio kompanije kojom su leteli iz Sao Paola kasnio je više od sat vremena, zbog čega je čarter "La Mia" zakasnio na dopunjavanje goriva u Kobiji.

Brazilski list "O Globo" piše da je zbog nemogućnosti da dopuni gorivo, pilot aviona Migel Kiroga odlučio da napuni rezervoar aviona do vrha i krene direktno u Medelin, čime bi skratio sat vremena puta.

Fredi Agudsto Bonila, šef Odeljenja za bezbednost avionskog saobraćaja prethodno je izjavio da se sa velikom dozom sigunosti može reći da u trenutku pada aviona u njemu nije bilo goriva koliko predviđaju pravila međunarodnog saobraćaja.

Pilot je prvo javio da ima problema sa elektronikom, pa tek kasnije da mu nedostaje goriva. Šef Uprave za civilni avio saobraćaj Kolumbije, Alfredo Bokanegra veruje da je pilot tek u poslednjem trenutku javio da mu nedostaje gorivo jer se plašio kakve bi to posledice moglo da ima po kompaniju i njega samog.

Na mestu gde je avion pao nije pronađeno gorivo, što ide u prilog tezi da je manjak goriva kriv za nesreću, ali istovremeno postoji mogućnost da je pilot gorivo ispustio kada je shvatio da će avion pasti da ne bi došlo do eksplozije priliokom udarca u zemlju.

Istragom, za koju se očekuje da bi mogla da traje mesec dana, trebalo bi da se utvrdi da li je manjak goriva uzorokovao pad aviona ili je u pitanju, kako su preneli neki lokalni mediji, curenje goriva.

Kompaniji "LaMia Erlajns" do kraja istrage oduzeta je licenca za rad.

Izvor: Blic

Pogledajte još