Kako brže smršati? Uzrok gojaznosti koji se najčešće previdi

Naravno, to ne znači da možete da jedete šta hoćete koliko hoćete, već da, ako redovno vežbate, a i dalje imate višak masnih naslaga, možda jednostavno ne spavate dovoljno.

Naučnici već dugo znaju da deprivacija sna ima negativno dejstvo na način na koji funkcionišu ćelije u ljudkom telu. Brojna istraživanja pokazala su da neispavanost smanjuje sposobnost masnih ćelija da reaguju na insulin, hormon koji igra ključnu ulogu u regulisanju skladištenja i trošenja energije u organizmu.

Drugim rečima, da bi masne ćelije funkcionisale normalno, potrebno je da dovoljno spavate. Dugotrajan poremećaj ovog ciklusa ne samo da može da prouzrokoje gojaznost, već i postane faktor rizika za nastanak dijabetesa tipa 2, srčanog ili moždanog udara, piše news.com.au.

Insulin takođe ima dejstvo na dva hormona koja kontrolišu apetit – leptin (šalje signal mozgu da je organizam sit) i grelin (šalje mozgu signal da ste gladni).

Nedostatak sna utiče na snižavanje nivoa leptina i rast nivoa grelina, što za posledicu ima pojačan apetit u budnom stanju. To znači da, kada ste neispavani, imate tendenciju da jedete više kako biste utolili pojačan osećaj gladi.

Naravno, šansa da ćete u tim trenucima posegnuti za šargarepom ili nekim drugim povrćem je vrlo mala – vaš organizam podsvesno vam šalje signale da vam je potrebno mnogo energije da pregurate dan, odnosno hrana bogata mastima i šećerima. To nas ponovo dovodi do insulina, koji određuje da li će energija iz pojedene hrana odmah biti potrošena, ili uskladištena u vidu masnoća. Ukoliko jedete pogrešne vrste namirnica (kalorična hrana), velika je verovatnoća da će se dogoditi ovaj drugi scenario.

Da biste izbegli gomilanje kilograma usled neispavanosti, Australijska fondacija za san (SHF) preporučuje najmanje sedam sati sna u toku noći.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.