PARADAJZ TURIZAM: Šta sve od hrane možete da unesete u Grčku?

To bi moglo da navede srpske turiste da u Grčku ovog leta ponesu više hrane od kuće i zbog toga bi trebalo da imaju na umu šta je dozvoljeno preneti preko granice i u kojim količinama, piše B92.

I ranijih godina je bilo situacija da je na grčkoj granici bilo zaplene hrane, čije prenošenje preko granice nije dozvoljeno.

Ne može: Meso, mlečni proizvodi...

Prema zvaničnim propisima, u Grčku nije dozvoljen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz zemalja koje nisu članice Evropske unije, a dozvoljeno je sa sobom poneti do dva kilograma mleka u prahu za bebe ili hrane za bebe, hrane za posebne potrebe, kao i do dva kilograma hrane za ljubimce.

Kada je reč o voću i povrću, može se uneti u količini do pet kilograma.

Može: Voće, povrće, hrana za bebe i ljubimca

Što se tiče unosa alkohola, osobe starije od 17 godina u ličnom prtljagu mogu preneti po litar alkoholnog pića sa udelom alkohola od 22 odsto i manje od toga, četiri litra vina i 12 litara piva.

Oni koji u Grčku putuju drumskim saobraćajem mogu sa sobom poneti 40 cigareta, dok je za putnike u vazdušnom i pomorskom saobraćaju dozvoljeno pet puta više.

Kada je reč o novcu, neophodna je prijava ukoliko sa sobom nosite gotovinu u iznosu od 10.000 evra ili više od toga.

U svakom slučaju, u obračunu troškova trebalo biste da svakodnevno odvojite oko 35 evra, koliko će vam u proseku trebati mimo već plaćenog aranžmana, piše portal Kamatica.

Dan na moru do 35 evra

Za suncobran i ležaljke, na većini plaža nećete morati da date dodatan novac ukoliko naručite piće, ali za to treba izdvojiti oko 5 evra, dok na nešto ekskluzivnijim plažama, ovaj ugođaj može koštati više nego prenoćište u jednom prosečnom apartmanu, pa tako na pojedinim ostrvima treba dati oko 15 evra, ne računajući piće.

Ukoliko svoje letovanje želite da upotpunite nekim dodatnim sadržajem poput odlaska na grčko veče, krstarenje ili odlazak u neki noćni klub za ovo možete potrošiti i više od 60 evra.

Za večeru u jednom restoranu prosečan par plati oko 40 evra, dok je za giros potrebno izdvojiti do 7 evra.

Kada se saberu svi desetodnevni „sitni” troškovi na plaži, računajući i obroke u jednim od primorskih restorana, oni mogu da iznose i više od samog, kompletnog turističkog aranžmana.

Izvor: b92.net

Pogledajte još