BITEF TEATAR NA 68. IGRAMA: "Ptice" u koreografiji Edvarda Kluga na terasi Revelina!

Umetnički direktor Baleta Slovenskog narodnog pozorišta u Mariboru i koreograf sa uglednom međunarodnom karijerom, Edvard Klug čest je gost na Dubrovačkim letnjim igrama i, nije preterano reći, ljubimac festivalske publike. Klug pažnju privlači posebnim koreografskim stilom, a mariborskom baletnom ansamblu uspeo je da obezbedi istaknuto mesto na međunarodnoj baletskoj sceni od 2003. godine, otkada ovu instituciju usmerava prema novim i nekonvencionalnim trendovima. Publika Igara zadnjih je godina mogla da uživaju u njegovim plesnim kreacijama: Preludij za poslepodne 1 fauna, Rekvijem za 2 stolice, Stabat mater i dr.


Ples Ptice nastao je prema istoimenoj Aristofanovoj komediji premijerno izvedenoj 414. godine pre naše ere Dionizijska festivalu u Atini, u kojoj glavni junak Pisteter nagovara ptice da sagrade novi grad na nebu i tako steknu kontrolu nad komunikacijama između ljudi i bogova. Ovaj grad koji niče poput Vavilonske kule, jedan je od prvih primera utopije u svetskoj književnosti, i predstavlja beg od nepravednog društvenog okruženja s jedne, i od surovosti bogova s druge strane. No, Clug se u svojoj koreografiji usredsredio na primarnu vezu između ptica i plesa koja potiče iz Erosa, pokušavajući da izgradi sopstveni Kukunebograd kao gnezdo želja ili kavez znatiželje. Ptice izvode sjajni plesači grupe Bitef Dance Compani koja je osnovana 2009. godine kao prva plesna trupa u Srbiji vezana za jednu instituciju kulture.

Ulaznice za ovo plesno veče dostupni su putem internet stranica www.dubrovnik-festival.hr te na blagajnama u prizemlju Festivalske palate (Od siguro 1) i u LUZIA, kao i na lokaciji jedan sat pre početka izvođenja.

Pogledajte još