FRANCUSKI VITEZ, VIOLINISTA NEMANJA RADULOVIĆ NA KOTORARTU

Na KotorArt Don Brankovim danima muzike nastupa u utorak, 1. avgusta na Letnjoj pozornici. Sa početkom u 22 sata, Radulović će svirati sa svojim ansamblom Đavolji trileri koji čine violinisti Gijom Fontarosa i Frederik Desi, violistkinja Kristina Atanasova, violončelistkinja An Biranje i kontrabasista Natanal Malnuri.

Nemanja Radulović, studirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Sarlandskoj visokoj školi za muziku i pozorište u Sarbrikenu u Nemačkoj, kao i na čuvenom Pariskom konzervatorijumu. Kao solista, nastupa s vodećim svetskim orkestrima u najpoznatijim dvoranama, kao što su Karnegi Hol u Njujorku, Koncertgebau u Amsterdamu, sala Berlinske filharmonije, Sala „Pleyel“ u Parizu, Santori u Tokiju, Pozorište „Kolon“ u Buenos Ajresu. Osnivač je i vodeći član ansambla Đavolji trileri, poznatog po briljantnim nastupima i virtuozitetu, kao i ansambla Double Sens, s kojim je snimio kompakt-disk „5 Seasons“, s delima Vivaldija i Sedlara. Takođe, nedavno je snimio i kompakt-diskove „Paganini Fantasy“, 2013. i „Journey East“, 2014. godine. Dobitnik je Nagrade „Međunarodno otkriće godine“ (2005), „Najbolji solista godine“ (2014), „ELLE Style Award“, za muzičara godine (2015), zatim Oktobarske nagrade Beograda; počasni je doktor Univerziteta umetnosti u Nišu. Godine 2014. postao je ekskluzivni umetnik Izdavačke kuće „Dojče Gramofon“. Nakon uspešne saradnje sa Bornmutskim simfonijskim orkestrom i dirigentom Kirilom Karabicom, izabran je da bude „artist-in residence“ ovog orkestra tokom sezone 2016/2017.


Ansambl ĐAVOLJI TRILERI, odmah po osnivanju 2005. godine, pridobio je naklonost publike i muzičke kritike. Nakon prvog albuma, uživo snimljenog koncerta za Izdavačku kuću „Decca“, usledili su albumi Fice Seasons, Paganini Fantasy, Journey East, kao i Bach za Izdavačku kuću „Dojče Gramofon“. Članovi ansambla nastupaju u prestižnim salama, a redovno su pozivani od strane festivala kao što su Un Violon sur le sable, Ohridsko ljeto, Rheingau Musik Festival, Filmski i muzički festival „Kustendorf“, Reims Flâneries itd. Ostvarili su saradnju u više projekata sa brojnim umetnicima, među kojima su Marijel NordmanLor Favf-KanPatris FontanarosaIvan KasarAleksandar SedlarMark Olivije DipenEmir Kusturica. Vođeni željom da povećaju brojnost svoje publike, sarađuju sa Muzičkom omladinom Francuske kako bi omogućili mladim ljudima da otrkiju muziku. Pored toga, ansambl se ne ustručava da svira na mestima kao što su železničke i metro stanice, ili noćni klubovi. U sezoni 2017/2018. predstoji mu turneja u Evropi i Aziji.

Šesnaesti Don Brankovi dani muzike održavaju se od 13. jula do 13. avgusta kao dio IX Međunarodnog festivala KotorArt, pod pokroviteljstvom Opštine Kotor i uz podršku Coca-Cole, Luštica Bay-a, hotela Palma i Palmon bay.

Foto: Milan Đaković, Charlotte Abramow

Pogledajte još