Počinju XVII KotorArt Don Brankovi dani muzike

Ova muzička svetkovina, pored koncerata velikih muzičkih imena u oblasti klasične ali i popularne muzike, ove godine ponudiće i koncerte džez muzike kroz Pjacu od džeza, predstaviti KotorArt talente, prirediti crnogorsku premijeru kineskog dečijeg mjuzikla „Bah kroz vreme i kontinente“ i brojne izvedbe uličnih umetnika i performera kako bi oživeli sve trgove, ulice i pjace Kotora tokom jula i avgusta. Novina su i dva programa ClimateKeys, posvećeni ekologiji koji će se raditi u saradnji sa Institutom za Biologiju mora Univerziteta Crne Gore.

Don Brankovi dani muzike u okviru ovogodišnjeg izdanja KotorArt-a počeće tradicionalno umetničkim programom na Dan državnosti, 13. jula u 22 časa, ispred Katedrale sv Tripuna. Manifestacija će biti otvorena muzičkim delom „Pasija po Steli“, kao narudžbom festivala koju je komponovao multimedijalni umetnik i jedinstveni muzičar Rambo Amadeus. U ulozi naratora, Amadeus će i sam učestvovati u izvođenju njegovog dela.

Kompoziciju će, sada već tradicionalno, izvoditi Festivalski orkestar KotorArta pod dirigentskom palicom Maestra Premila Petrovića a ulogu soprana tumačiće Natalija Radić. U muzičkom delu biće izvedena i „Iskra besamrtna“, kompozicija Ivana Marovića a potom će premijerno biti prikazan i autorski film Dušana Vulekovića upravo na temu Kotora i očuvanja njegovog prirodnog bogatstva.

- Ove godine celi se festival dešava pod motom “Stavi prst u more i bićeš povezan sa celim svetom”. U kontekstu festivala naše more je umetnost ali upravo kroz njujoška koreferiramo na samo more, na našu Boku, kroz preplitanje muzike i ekološke svesti i priče o održivom razvoju – istakao je Ratimir Martinović, direktor Festivala.

Komponovanje i pisanje libreta, prema rečima Antonija Pušića – Ramba Amadeusa, „za 30 i kusur muzičara, hor i sopran“ komplikovaniji je posao nego što je mogao da sagleda, pa bi bio nemoguća misija bez asistenta Matije Anđelkovića, diplomiranog kompozitora.

- Moje uzbuđenje je dodatno povećano time što i sam tumačim ulogu Kruzera, napisanu kroz negativni karakter koji doživljava transformaciju i pretvara se u dobrog momka. S obzirom da čitav život kroz svoju muziku improvizujem, disciplinovano čitanje sopstvenih nota se ispostavilo kao dodatna teškoća. Naposletku sa zahvalnošću sam prihvatio porudžbinu KotorArta i razumeo ga kao izazov i poziv da malo manje budem Rambo a malo više Amadeus. Pored ogromnog posla i uloženog napora mogu samo sebi da poželim još ovakvih prilika, jer iako je Rambo u meni muzički nepismen, Amadeus kroz ovakve poslove pliva kao riba u vodi - rekao je Pušić.

Dirigent Premil Petrović će voditi Festivalski orkestar KotorArta kroz „Pasiju o Steli“, što je za njega velika čast.

- Uvek je privilegija imati mogućnost da premijerno izvedeš neko delo. Rambova kompozicija stoji u tradiciji Kurta Vajla i kritike društva. Kompozicija je satirična kritika kapitalizma sa ekološkom katastrofom kao posledicom ljudske grabeži. To je jedna apokaliptična slika sveta, ali sa pozitivnim pristupom. Sa druge strane, kompozicija Ivana Marovića pisana na izvanredan Njegošev tekst, muzički predstavlja svet koncepata, svet naših misli, koje neminovno uključuju konflikt. I povratak misli svom izvorištu, nekonceptualnoj sjajnoj osnovi postojanja, svetlosti koja je čista ljubav, i što mi fundamentalno jesmo. Najkraće rečeno - povratak manifestovanog u nemanifestovano. Tako da programski ove dve kompoziije se sjajno uklapaju i nadopunjuju. Jedna kompozicija je o svetu, druga o ultimativnoj realnosti, fizika i metafizika - ocenio je Petrović.

Za Nataliju Radić, sopran koji „tumači“ lik Stele, ovo vokalno-intrumentalno delo je nešto najneobičnije i najoriginalnije od svega što se pevala u karijeri.

- Rambo Amadeus pokazao se kao sasvim autentičan autor umetničke muzike i nadam se da ćemo sarađivati opet. Činjenica što sam detinjstvo provela u njegovom prvom komšiluku, preskačući lastiš sa devojčicama i vireći u njegovo dvorište, čekajući kad će da se pojavi, moju maštariju iz mladosti pretvorilo je upravu umetničku saradnju dva zrela odrasla čoveka i umetnika, koji se ni sada, pored svojih porodičnih obaveza ne libe da se zabave na sasvim poseban način, uz fenomenalnu muziku. Ono sto me čini jos srećnijom je to sto ću pevati u Kotoru, gradu u kojem sam provela najlepše srednjoškolske dane - navela je Radićeva.

Ana Nives Radović, direktorica Turističke organizacije Kotor, izrazila je veliku zahvalnost organizacionom timu KotorArta na ukazanom poverenju i prilici da se ove godine predstavi i kao učesnica Festivala.

- Sav prihod od mojih izložbi uvek ide u humanitarne svrhe. Sve više je angažovane umetnosti i meni je veliko zadovoljstvo da ću scenu deliti sa Darkom Karlečikom, perkusionistom, gde ćemo 13. avgusta, imati zajednički performans. On će, kao i mnogi volonteri, svirati na perkusionističkim instrumentima napravljenim od otpada iz mora koji smo predhodno sakupili dok ću ja imati likovni performans. Rezultat tog performansa biće oko 120 likovnih radova koji će kasnije biti ponuđeni na prodaju a sav prihod biće doniran u humanitarne svrhe.

Marija Bernard, direktorica Kulturnog Centra „Nikola Đurković“ istakla je da joj je veliko zadovoljstvo obavestiti javnost da je ove godine potpisanu govor o poslovnoj saradnji između NVU "KotorArt" i Kulturnog centra "Nikola Đurković".

Kotor i da isti ne podrazumeva samo ustupanje prostornih kapaciteta za potrebe održavanja festivala, već je Centar uzeo učešće i u delu koji se tiče programskog sadržaja.

Takođe 8. avgusta u Gradskoj galeriji biće otvorena izložba slika akademskog slikara Milutina Obradovića.

Dušan Vuleković istakao je da mu je zadovoljstvo što nastavlja saradnju sa Festivalom KotorArt.

- Veliko mi je zadovoljstvo što sam ove godine radio, pored dokumentarnog filma za svečano otvaranje, i spot za čitav festival KotorArt na koga smo svi zajedno veoma ponosni.

- Za nas je saradnja sa festivalom KotorArt i naročito Don Brankovim danima muzike, nešto što se više ne dovodi u pitanje, tako da bismo zapravo sada mogli govoriti o, na neki način, Luštica Bay stejdžu u okviru Don Brankovih dana muzike. U Luštici Bay ćemo ove godine imati priliku da 28. jula vidimo i čujemo „Muzička jedinjenja“ u okviru programa Roman&Friends do kojih će, praktično desetak dana nakon otvaranja našeg prvog hotela, Čedi Luštica Bay, dovesti naš proslavljeni violinista Roman Simović sa svojim prijateljima. Koncert će biti održan u jednom sasvim novom ambijentu, imajući u vidu da, pored hotela i pratećih komercijalnih sadržaja, otvaramo i marinu sa marina naseljem što je za nas posebna prekretnica. To je potpuno novi ambijent, ali sa, možemo reći, dobrim stažom u organizaciji kulturnih događaja koji se odvijaju kroz našu saradnju sa najznačajnijim festivalima u Boki kotorskoj ali i u regionu. Pored KotorArta i DBDM koji će nam ove godine uz Simovića dovesti još neke umetnike, mi podržavamo Međunarodni pozorišni festival Purgatorije u Tivtu kao i operski festival Operosa u Herceg Novom - istakla je Dragana Bećirović, PR savetnica Luštice Bay.

Press konferenciji je prisustvovala i Milena Gardašević, predsednica saveta podrške KotorArt koja je istakla da je došao trenutak da se sve što naša predivna Crna Gora, sa svojim prirodnim lepotama a tako i kulturno-umetničkim programom koji joj festival KotorArt pruža predstavi u punom sjaju i jednom prefinjenijoj i elitnijoj publici Sjedinjenih Američkih Država.

Međunarodni festival KotorArt ove godine se odvija od 28. juna do 13. avgusta na brojnim ambijentalnim lokacijama u Kotoru i širom Boke kroz četiri programske celine: XVII KotorArt Festival klapa Perast, XXVI KotorArt Kotorski festival pozorišta za decu, XVII KotorArt Don Brankovi dani muzike i VIII KotorArt Pjaca od filozofa. Tokom 47 festivalskih dana ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog festivala KotorArt više od 1500 umetnika iz 33 zemlje izvešće više od 250 programa – 51 glavnih i preko 200 pratećih.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još