MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Nebojša Kuzmanović - Sjedinjene Američke Države

Tokom svoje karijere radio je kao novinar, urednik, a od 1995. član je Društva novinara Vojvodine kao i Društva književnika Vojvodine. Objavio je mnoštvo eseja, prikaza, naučnih radova i napisao nekoliko knjiga. Osnovao je izdavačku kuću Istočnik 1994. godine i vodio je do 1998. U 2002. godini primljen je za člana "Matice srpske" i "Matice slovačke". Godine 2016. Skupština Vojvodine izabrala ga je za zamenika sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Danas za naš portal govori o svom putovanju iz snova. Kroz tekst će vas odvesti preko okeana, do daleke, obećane zemlje - Amerike. San Francisko, Los Anđeles i Njujork ostavili su ga bez daha. Uz neke preporuke i predloge će vam olakšati putovanje, ukoliko se odlučite za da obiđete ista mesta, a takođe ćete pročitati koja mu je životna želja, bar što se ove teme tiče.

Kako uglavnom putujete, odnosno, birate li put u sopstvenoj režiji ili se ipak odlučujete za putovanja preko agencija?

- Pre nekoliko godina sam, sa bivšom suprugom, putovao na svoje putovanje iz snova u pravom smislu te reči. San Francisko – Los Anđeles – Njujork. Krenuli smo iz Beograda, išli smo do Frankfurta, pa onda Lufthanzom 11 sati preko Grenlanda i Kanade do San Franciska. Usput su nam na frankfurtskom aerodromu zagubili kofere, pa smo kao znak izvinjenja od Lufthanze dobili vip mesta u prvoj klasi i sve privilegije koje idu uz taj status. Ukoliko su dalje destinacije u pitanju, moja preporuka su avio-kompanije. Možete naći dosta jeftine karte, ukoliko imate unapred isplanirana putovanja.

Kada je smeštaj u pitanju, koje su Vaše preporuke?

- Mi smo odseli kod rođaka, ali mogu da preporučim veoma jeftine hotele u Los Anđelesu. Spavanje za dve osobe sa doručkom, kafa i kroasan, može se naći za 50 dolara. Samo smo u Njujorku spavali za 100 dolara, ali smo bili na 15 minuta od Menhetna. Cene su zaista američke. Od jednog dolara do hiljade. Naravno da ima i mnogo skupih mesta, ali mi uvek tražimo ona jeftina.

Koja su jela sa ovog putovanja na Vas ostavila najjači utisak i koju hranu moramo probati?

- Definitvno su mi se najviše svidele prave tortilje koje smo jeli u Los Anđelesu.

Omiljeno piće na putovanju?

- Kako ne pijem alkohol već više od 20 godina, od pića mi je omiljena bila voda koju sam pio iz česme.

Kako ste provodoili slobodno vreme?

- Sve vreme koje smo imali, provodili smo u obilasku kultnih mesta u ova tri velika grada - San Francisko, Los Anđeles i Njujork, a najlepše je bilo jedrenje pored Alkatraza ispod Golden Gejta, pa dalje po Pacifiku. To je nešto nezaboravno.

Gde planirate sledeće putovanje?

- Poput mog dragog druga Roberta Čobana, koji planira da obiđe sve zemlje sveta, tako i ja sanjam taj san da obiđem svet. Jer, odavno sam shvatio da hodamo maleni ispod zvezda i da su mi putovanja spiritus movens. Dakle, ništa precizirano, gde me put nanese.

Na koje mesto biste voleli otići tokom života?

- Voleo bih da 2032. godine zavrsim na Polineziji i da hodam tragovima Gogena, pa da se negde tamo na Tahitiju ili Uskršnjim ostrvima moj prah spoji sa tirkizno plavim plavetnilom iz kog smo svi potekli.

Autor: Nina Dotlić
Foto: Privatna ahriva

Pogledajte još