UM U KOLORU: Koja boja smanjuje apetit, a koja povećava pritisak?

Kako biste svoju okolinu učinili što privlačnijom za um i telo, proverite koje značenje sakrivaju vaše omiljene boje.

Crvena je prva boja koju vidimo

Nedavne studije pokazale su kako već i odojčad stara tek dve nedelje mogu da vide crvenu boju, koja ima najdužu talasnu dužinu među bojama, pa razvojni receptori deteta i živci u očima mogu najlakše da je obrade.

Crvena je boja energije, strasti i akcije i pojačava žudnju za hranom i drugim podražajima. Ako smo okruženi s previše crvene boje, možemo da postanemo razdražljivi, uznemireni i naposletku i ljuti, stoga se preporučuje izbegavanje ove boje na zidovima. Crvena povećava i naš fizički nivo energije, brzinu otkucaja srca i krvni pritisak i podstiče oslobađanje adrenalina.

Osobe koje ističu crvenu boju kao omiljenu najčešće su ekstrovertne, optimistične i hrabre.

Omiljena boja na svetu

Na temelju ankete koju je sprovelo nekoliko globalnih marketinških kompanija, 40 odsto ljudi odabralo je plavu kao omiljenu boju. Iz perspektive psihologije, plava je boja poverenja, odgovornosti i sigurnosti. Smanjuje stres i stvara osećaj smirenosti, pa je idealan izbor za dnevnu i spavaću sobu.

Uz to, usporava metabolizam, pa se preporučuje za kuhinju ako želimo da smanjimo apetit, dok, na primer, restorani često insistiraju na toplim bojama. Osobe kojima je ovo omiljena boja najčešće su konzervativne, pouzdane i promišljene i ne vole da budu u centru pažnje.

U prošlosti je korišćenje plave boje bilo toliko cenjeno da su postojali zakoni koji su umetnicima propisivali kako smeju da je upotrebljavaju. Najčešće se mogla koristiti samo za bojenje Hristove i Bogorodičine haljine na svetim slikama. Ovu boju obožavaju i letnji neprijatelji — komarci, zato prilikom izleta u prirodu izbegavajte odeću tamnoplave boje.

Boja koja se izbegava u avionu

Žuta boja izaziva mučninu, a često se naziva i najiritantnijom bojom zbog prekomerne stimulacije oka. Iako nije poželjna u avionima, čest je izbor u prostorima poput stana ili kancelarije. Podstiče kreativnost, optimizam i bolju percepciju.

Ipak, previše žute boje izaziva uznemirenost i emocionalnu nestabilnost. Ona je, baš kao i crvena, glavni okidač za buđenje apetita. Ljubitelji ove boje su često kreativne osobe i perfekcionisti.

Ako vam je prva asocijacija na žutu boju Sunce, varate se. Sunce je, zapravo, bele boje, ali to je vidljivo jedino iz svemira i s velikih nadmorskih visina, dok gledano odozdo, Sunce deluje žućkasto.

Više nema ljutnje

Roze boja potiskuje bes i teskobu. Zatvori i ustanove za mentalno zdravlje često svoje zidove boje u ružičastu, kako bi kontrolisali ponašanje agresivnih zatvorenika i pacijenata. U psihologiji boja, ružičasta je znak nade. Osnažuje naše emocije i ublažava osećaj ljutnje. Osobe koje vole ružičastu najčešće su osetljive, velikodušne i prijateljski raspoložene.

Koje je boje mašta?

Ljubičasta se odnosi na maštu i duhovnost. Ako ste u potrazi za idealnom bojom u koju ćete obojiti zidove vaše kancelarije, ovo je boja za vas. Podstiče na stvaralaštvo i originalnost, ali je treba pažljivo koristiti jer previše ljubičaste može dovesti do osećaja depresije. Ako je ovo vaša omiljena boja, vi ste kreativni, volite delovati individualno i izrazito ste saosećajni.

Grci i Rimljani bili su fanatici ljubičaste boje. Trijumfalni generali nosili su haljine ljubičaste i zlatne boje, dok su senatori i konzuli nosili ljubičaste trake na rubovima svojih toga. U carskom Rimu je upotreba ljubičaste boje još više regulisana, pa je do četvrtog veka samo caru bilo dopušteno da nosi najlepše ljubičaste nijanse.

Crno-beli svet

Iako se ove ahromatske boje ne nalaze u spektru, mi ih često stavljamo u isti koš sa crvenom, plavom, zelenom i ostalim "šarenim" bojama.

Bela boja označava čistoću i nove početke. Naučnici su ispočetka nosili odeću bež boje, a od 19. veka medicinski stručnjaci su odabrali bele. Ova boja je izabrana zbog ideje nade i novog početka na području medicine. Bela često postaje omiljena u vreme kada prolazite kroz prelazni period u životu.

Crna boja u psihologiji predstavlja moć i kontrolu, a bila je jedna od prvih boja u umetnosti. Praistorijski umetnici koristili su crni ugalj i minerale gvožđa kako bi stvorili crni pigment za boju na zidovima pećina.

Crna boja je odraz kontrole, nezavisnosti i snažne individualnosti.

Izvor: Sputniknews.com
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još