Prvi Etnology Fest od 12-15. oktobra u Beogradu: Nematerijalno kulturno nasleđe kao inspiracija

Autor festivala Goga Grubješić je Etnology Fest postavila kao mini festival internacionalnog karaktera  koji će pokazati značaj, važnost i bogatstvo kulturnog nasleđa različitih zemalja i to kroz različite forme izražavanja: modne revije, izložbe, rukotvorine, dokumentarne filmove, kao i zanimljive radionice i predavanja uvaženih predavača.

Specijalni naglasak biće stavljen na tradicionalnu umetnost i nematerijalno kulturno nasleđe kao i na njihovu kontinuiranu prisutnost u savremenom društvu, kroz modernu umetnost.

Etnology Fest će kroz razne umetničke formate, predstaviti više zemalja, a Srbija, kao zemlja domaćin biće predstavljena kroz predavanja, radionice, izložbe i modne revije.

Festival otvara  jedinstvena revija Ethno Couture "Kolo" kojom će nacionalni ansambl Srbije u čast 70 sezona rada, predstaviti nošnje visoke umetničke vrednosti, koje čuvaju u svom fundusu.

"Sirogojno Etnology by Filip Maksimović" naziv je modne revije, koja je na programu trećeg dana festivala. Nas proslavljeni stilista će prikazati kako se Sirogojno džemperi savršeno uklapaju uz moderne haljine najpoznatijih srpskih dizajnera.

Zemlja u fokusu i specijalni gost prvog Etnology Festa biće Rusija.

Iz svoje  bogate kulturne ponude, Ruska federacija će se predstaviti živopisnim kostimima i nakitom iz Jakutije - daleke i hladne severne oblasti, koja ima izuzetno bogatu tradiciju i koju sa uspehom prenosi sa generacije na generaciju.

Posebnu pažnju javnosti i medija, nema sumnje, izazvaće dolazak i modna revija čuvenog ruskog kreatora Slave Zaitseva, koji se u svetu proslavio svojim kolekcijama inspirisanim ruskim motivima i koji je specijalni gost prvog Etnology Fest-a.

Za one koji žele više, svakodnevno u popodnevnim satima biće organizovana predavanja etnologa i kustosa na temu bogatog stvaralaštva našeg, ruskog i afričkog naroda.

Izdvajamo predavanje mr Sonje Zimonić, direktora Muzeja nauke i tehnike sa temom "Kulturni identitet", kao i predavanje kustosa Muzeja primenjene umetnosti, gospođe Bojane Popović koja će publici predstaviti rad našeg prvog, savremenog modnog dizajnera koji je tradicionalne, srpske motive koristio u svom stvaralaštvu - Aleksandra Joksimovića.

Takođe, veoma zanimljivo predavanje i putopis o Tanzaniji i odevanju afričkog plemena Masai, imaće kustos Muzeja afričke umetnosti gospođa Marija Miloš.

U toku popodneva su na programu i radionice za decu (izrada loptica od pustovane vune) koje će držati  Etno mreža, takođe gost festivala.

O ulozi medija u  promociji i očuvanju kulturnog nasleđa  biće reči  drugi dan - 13.oktobra u 13h u Muzeju nauke i tehnike na specijalnom panelu, koji se organizuje u saradnji sa glavnim medijskim partnerom  Etnology Fest-a - grupacijom Color Press. Kakva bi trebalo da bude uloga medija – posebno printa, elektronskih i digitala – u očuvanju, ali i promovisanju onoga što čini naš DNK kao naroda, a kakva, zapravo, jeste? Koliko mediji mogu da pomognu u očuvanju i promociji etno nasleđa? I kako uopšte digital-generaciji približiti ono što ih određuje?

Na ove i mnoge druge teme, svoje viđenje izneće panelisti:

Tamara Ognjević - istoričar umetnosti i gastro-heritolog

Jasna Jovanov - upravnica Spomen zbirke Pavla Beljanskog

 Veselin Simonović - direktor dnevnih novina "Blic"

Jelena Blečić - vizuelni umetnik i docent

Robert Čoban - suvlasnik i predsednik Color Press grupe

Moderator: Marina Kosanović, medijski ekspert

U sklopu festivala, svakodnevno od 14-18 h u Muzeju nauke i tehnike, biće organizovan i Bazar, gde će publika moći da razgleda i kupi deo autentičnih proizvoda zemalja učesnica.

Etnology Fest zatvara se ekskluzivnom modnom revijom, čuvenog ruskog kreatora Slave Zaitseva u Etnografskom muzeju, 15. oktobra.

Pogledajte još